Σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων του νομού Λάρισας

 Λάρισα....21/ 09 /...2005


Ανακοίνωση


Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Ε.Κ.Ν.Λ., αποτελούμενη από τους κ. Λιόλιο Πάρι, Παναγιωτίδη Παναγιώτη, Ριζούλη Κωνσταντίνο και τον Πρόεδρο του σωματείου συνταξιούχων, κ. Πούλιο Παύλο επισκέφθηκε σήμερα στις 12:30΄ το μεσημέρι τα τμήματα Περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας της Νομαρχίας Λάρισας και ενημερώθηκε για θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας από τους προϊσταμένους των τμημάτων κ. Λαζαρίδη Γ. , Νταλακούρα Αναστάσιο και τον προϊστάμενο τμήματος υγειονομικού ελέγχου κ. Τασούλη Μιλτιάδη.


Προς ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού της Λάρισας να αναφέρουμε ότι οι υπηρεσίες ελέγχου της δημόσιας υγείας, ενώ προβλέπονται από τον οργανισμό 16 θέσεις υπαλλήλων αυτή την στιγμή υπηρετούν μόνο 6.
Όλος ο έλεγχος για την δημόσια υγεία βασίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού που δεν επαρκεί εξ’ αντικειμένου, για να προστατεύσει σε ικανοποιητικό βαθμό την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Σημειωτέον ότι οι έλεγχοι αφορούν πέρα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα βιομηχανικά απόβλητα, όπου κάθε βιομηχανία είναι υποχρεωμένη να έχει βιολογικό καθαρισμό για τα απόβλητά της, καθώς και την λειτουργία φίλτρων για τους ρύπους στην ατμόσφαιρα, που λόγω κόστους μερικές βιομηχανίες, δεν τα λειτουργούν ή δεν τα αλλάζουν. Επίσης στις αρμοδιότητες των τμημάτων αυτών είναι και ο έλεγχος για εστίες μολύνσεως, έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων κ.λ.π.
Εύκολα βγάζει το συμπέρασμα κανείς ότι το προσωπικό των 6 ατόμων δεν επαρκεί ούτε για την γραφειοκρατική δουλειά.
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το γεγονός, ότι εδώ και 2 χρόνια δεν γίνονται μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την μόλυνση του περιβάλλοντος. Ο σταθμός μετρήσεων υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί γιατί δεν χρηματοδοτείται.
Από πλευράς του ΕΚΝΛ τέθηκαν επίσης τα θέματα του πετ – κοκ και της βιομηχανίας ζωικού λίπους που εδρεύει στην βιομηχανική περιοχή, καθώς η δυσωδία που εκπέμπει η συγκεκριμένη βιομηχανία γίνεται αντιληπτή από χιλιόμετρα μακριά, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι από άλλα εργοστάσια να μας καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να σταθούν ούτε λεπτό στις εργασίες τους.
Για το μεν πετ – κοκ ενημερωθήκαμε ότι, δόθηκε από πέρυσι, προσωρινή άδεια ενός χρόνου με υποχρέωση της επιχείρησης να κάνει τακτικές μετρήσεις για την ρυπογόνο καύση του πετ- κοκ.
Για την βιομηχανία ζωικού λίπους, ενημερωθήκαμε ότι έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκαν σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

 • Γιατί η Πολιτεία σταμάτησε να λειτουργεί τον σταθμό μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ρύπων;

 • Ποιος μπορεί να μας απαντήσει για το τι ποιότητα αέρα αναπνέουμε;

 • Ποιόν εξυπηρετεί η λειψή οργάνωση του ελέγχου της δημόσιας υγείας;

 • Γιατί δεν λειτουργεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Υγιεινής και ασφάλειας;

 • Ποιο, έχει προτεραιότητα για την πολιτική της κυβέρνησης; Η αύξηση των κερδών κάποιων βιομηχάνων εις βάρος του περιβάλλοντος ή η δημόσια υγεία;

 • Έχει ζητηθεί από την βιομηχανία που χρησιμοποιεί το πετ – κοκ, αν έγιναν μετρήσεις; Και αν ναι, ποια τα αποτελέσματα;

 • Πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα αυτά όταν αυτός που ρυπαίνει είναι και αρμόδιος να κάνει τις μετρήσεις για την ρύπανση που αυτός ευθύνεται;

 • Ποια είναι η τελική διάθεση του ζωικού λίπους που παράγεται από την συγκεκριμένη βιομηχανία στην ΒΙΠΕ Λάρισας, όπου έχουν διαπιστωθεί σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις. Ελέγχθηκε αν αυτό πληρεί τους υγειονομικούς κανόνες. Υπάρχει περίπτωση να καταλήγει στα πιάτα μας.;

Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και τον λαό της Λάρισας για το αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων διαφόρων μορφών καρκίνου και λευχαιμίας, καθώς και διάφορων άλλων ασθενειών όπως καρδιοπαθειών και διαφόρων λοιμώξεων. Για παράδειγμα ενημερωθήκαμε από το προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται, πάσχει από διάφορες μορφές καρκίνου (γύρω στο 30%). Πάρα πολλοί δε, προέρχονται από την περιοχή της Μαγνησίας.

Για την Διοίκηση του ΕΚΝΛ είναι καθαρό ότι θυσιάζεται η δημόσια υγεία προς χάριν της αύξησης των κερδών μέσω της επίτευξης χαμηλού κόστους, θυσιάζοντας την ποιότητα ζωής και την υγεία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Η μη λειτουργία σταθμού μετρήσεων εξυπηρετεί την μη πληροφόρηση του Λαρισαϊκού λαού και των εργαζομένων. Βάζει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, καθώς δεν μπορούν να διαγνωσθούν επικίνδυνοι ρύποι ή αύξηση πάνω από τα όρια των ρύπων, έτσι ώστε να προλαμβάνονται επικίνδυνες καταστάσεις για την δημόσια υγεία.
Επιπλέον και σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες ελέγχου της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, ενθαρρύνονται όλοι εκείνοι που στο όνομα του περισσότερου κέρδους, αδιαφορούν για το περιβάλλον.
Το Ε.Κ.Ν.Λ. υπενθυμίζει ότι η Υγεία, ένα από τα πολυτιμότερα κοινωνικά αγαθά, είναι αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση του κράτους, που πρέπει να την παρέχει δωρεάν στον λαό και δεν μπορεί να θυσιαστεί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, ούτε να συνυπάρξει με τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η Υγεία είναι ανάγκη και δικαίωμα του Ελληνικού Λαού. Η πρόληψη επιδημιών, η διενέργεια εμβολιασμών, η ιατροκοινωνική φροντίδα σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, η πρόληψη ασθενειών, η παρακολούθηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, ο έλεγχος των τροφίμων, ο έλεγχος μεταλλαγμένων προϊόντων, είναι υποχρέωση και ευθύνη του κράτους που πρέπει να τα παρέχει στον ελληνικό λαό δωρεάν.
Το ΕΚΝΛ δεν μπορεί να συμφωνήσει με τέτοιου είδους πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και γενικότερα του λαού μας.
Καλούμε τους υπόλοιπους φορείς, τους εργαζόμενους, τους αυταπασχολούμενους , τους αγρότες και την νεολαία της Θεσσαλίας να πάρουν θέση δίπλα μας και να διεκδικήσουμε:

 • Να ξαναλειτουργήσει ο σταθμός μετρήσεων.

 • Να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε θέσεις στις υπηρεσίες ελέγχου Περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.

 • Κρατικές υπηρεσίες οι οποίες θα εξασφαλίζουν την υγιεινή του περιβάλλοντος και την υγιεινή των τροφίμων, όπως μικροβιολογικός έλεγχος, έλεγχος για την ύπαρξη τοξικών χημικών ουσιών στα τρόφιμα και έλεγχος για την ύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων τροφών.

 • Πρόληψη των Εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Κρατικό σώμα Γιατρών Εργασίας και τεχνικών ασφαλείας σε ικανοποιητικό αριθμό, για να μπορεί να εξασφαλιστεί η υγιεινή και η ασφάλεια σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα λειτουργεί στα πλαίσια των ΚΥ.

 • Υγειονομική διαφώτιση του λαού για όλες τις δραστηριότητες της κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής με ευθύνη του κράτους.


Η Υγεία Είναι δικαίωμα και ανάγκη του Ελληνικού Λαού.
Είναι αγαθό που δεν μπορεί να έχει ανταλλακτική αξία.