Σε αδιέξοδο οδηγούν το ΙΚΑ Λάρισας.

 Λάρισα...12/ 09 /...2005


Ανακοίνωση


Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Ε.Κ.Ν.Λ., αποτελούμενη από τους κ. Τσιόγκα Δημήρτιο, Λιόλιο Πάρι, Παναγιωτίδη Παναγιώτη, Βαγενά Μιχάλη, Σταμουλάκη Βασίλειο και μέλη του σωματείου συνταξιούχων, τους Πούλιου Παύλο και Αλεξόπουλο βασίλειο, συναντήθηκε σήμερα στις 11:30΄ το πρωί με εκπροσώπους των Δ.Σ , των συλλόγων Διοικητικού προσωπικού τους κ. Λαγό Γεώργιο, Τζιούρη Αλέξιο και του Δ.Σ. του νοσηλευτικού προσωπικού τις κ. Παπουτσή Ρίτα και Μουτζίκου Βάϊα.
Στις 13:30΄ ακολούθησε συνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου ιατρών ΙΚΑ τους κ. Μητρούσια Νίκο, Μητσιό Αθανάσιο και Νταφούλη Ζαφείρης.
Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται στα πλαίσια πρωτοβουλιών του Ε.Κ.Ν.Λ. για την ανάδειξη των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων στον χώρο της υγείας, καθώς και αναζήτησης τρόπων επίλυσης τους.
Στις σημερινές συναντήσεις ήταν κοινή από όλους τους συμμετέχοντες η διαπίστωση για την κακή κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ Λάρισας αλλά και γενικότερα στο Ασφαλιστικό μας σύστημα.
Μια σειρά από προβλήματα που τείνουν να γίνουν χρόνια οδηγούν τις υπηρεσίες του ΙΚΑ σε υποβάθμιση και αδιέξοδο.

 

 1. Κωλυσιεργεί η ανέγερση του καινούργιου σύγχρονου κτηρίου του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να στεγάζονται οι υπηρεσίες του σε ενοικιαζόμενα κτήρια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να φιλοξενούν πολυιατρεία και ιατρικά εργαστήρια , ούτε επαρκούν οι χώροι τους. Τα ενοίκια που πληρώνει το ΙΚΑ για αυτά τα κτήρια είναι 528.247,00 € για την κεντρική υπηρεσία και 96.000€, για το ΙΚΑ Ν. Σμύρνης.. Λεφτά που θα γλιτώσει το ΙΚΑ εάν αποκτήσει δικά του κτήρια τα οποία θα τηρούν και προδιαγραφές υπηρεσιών υγείας.. Στις σημερινές αυξημένες ανάγκες και λόγω της αύξησης του πληθυσμού δεν μπορεί να στεγάζονται υγειονομικές υπηρεσίες σε χώρους που έγιναν για Σούπερ – Μάρκετ. Οι υπάρχοντες χώροι δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο. ( Να μπουν νέα ιατρικά μηχανήματα, πρόσληψη προσωπικού κ.λ.π)

 2. Η Λάρισα είναι η μοναδική πόλη που το ΙΚΑ δεν έχει μόνιμους ελεγκτές στα Νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται οι δαπάνες και τα νοσήλια. Δεν υπάρχει έλεγχος ούτε στις ιδιωτικές κλινικές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πληρώνει το ΙΚΑ τεράστια ποσά σε νοσήλια και θεραπείες που μπορεί να μην πραγματοποιούνται. Μόνο για τον μήνα Ιούλιο 2005 το ΙΚΑ πλήρωσε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας 547.072,00 € , στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας 1.503.580,00 € και σε 11 ιδιωτικές κλινικές 572.207,00 €. Τα ποσά αυτά δείχνουν και το κατά πόσο δωρεάν είναι η δημόσια υγεία.

 3. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε Ιατρικό, παραϊατρικό , Νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. 15 άτομα παραϊατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα εργαστήρια να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό των ασφαλισμένων και έτσι , αυτοί να οδηγούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια. Σημειωτέον στο παραϊατρικό προσωπικό έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 1987.

 4. Το ΙΚΑ Λάρισας χρειάζεται επιπλέον Ιατρούς των εξής ειδικοτήτων: 1 ρευματολόγο, 1 ενδοκρινολόγο, 1 Γαστρεντερολόγο, 1 ορθοπεδικό, 1 Διαβητολόγο, 1 Αγγειολόγο, 1 Ακτινολόγο, 2 Οφθαλμίατρους, 1Νευρολόγο, 1 Ψυχίατρο και οικογενειακούς γιατρούς. (Στους οικογενειακούς γιατρούς έχουν φύγει 5 και ήρθε 1).

 5. Μετά από αγώνες οι Ιατροί έγιναν αορίστου χρόνου. Λύθηκε το εργασιακό τους αλλά παραμένει άλυτο το συνταξιοδοτικό τους. Σήμερα προσλαμβάνονται και πάλι ιατροί 2ιετούς σύμβασης. Επιπλέον γίνονται προσλήψεις όχι με βάση την εξυπηρέτηση αναγκών αλλά την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.

 6. Υπάρχει έλλειψη ιατρικού μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως 1) Αξονικός τομογράφος , 2) Μαγνητικός τομογράφος, 3) Υπέρηχος, 4) Μαστογράφος, ο οποίος υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

 7. Το Νοσηλευτικό προσωπικό ετεροαπασχολείται και σε δουλειές διοίκησης, λόγω κενών στο προσωπικό διοίκησης.

 8. Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο Διοικητικό προσωπικό, γύρω στα 45 άτομα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σωματείου Διοικητικού προσωπικού ΙΚΑ.

 9. Δεν υπάρχει προσωπικό για να ασκήσει έλεγχο για εισφοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να δηλώνουν ότι θέλουν. Επιπλέον ενθαρρύνεται η μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Από την κατάσταση αυτή το ΙΚΑ χάνει τεράστια ποσά.. Επιπλέον με οδηγίες των κυβερνήσεων και της διοίκησης του ΙΚΑ τραβήχτηκαν υπάλληλοι από τον έλεγχο σε άλλες υπηρεσίες. Με λίγα λόγια δεν θέλουν να υπάρχει έλεγχος.

 10. Το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΠΔ δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει τις ΣΣΕ.

Αυτή είναι η κατάσταση που έχουν δημιουργήσει στο χώρο του ΙΚΑ οι πολιτικές της εμπορευματοποίησης της υγείας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Οι πολιτικές του φορτώματος των βαρών και των εξόδων στις πλάτες των εργαζομένων δια μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.
Η φιλοσοφία αυτής της πολιτικής είναι να απαλλαχθεί το κράτος που έχει την υποχρέωση και όχι μόνο την ευθύνη για την δωρεάν υγεία του λαού, από δαπάνες για την υγεία. Να διαλυθεί η κοινωνική ασφάλιση και να πληρώνουν λιγότερα οι εργοδότες. Οι περικοπές των δαπανών για την υγεία την παιδεία και γενικά των κοινωνικών αναγκαίων δαπανών, μεταφράζονται σε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ένα σωρό άλλες ελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.
Για να απαλλαγούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος θα πρέπει αυτό να απαλλαγεί από κοινωνικές δαπάνες και κοινωνική πολιτική. Για να ενισχυθεί η δήθεν ανταγωνιστικότητα τους θα πρέπει να απαλλαχθούν από ασφαλιστικές εισφορές.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είναι το ίδιο υπεύθυνες για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
Το Ε.Κ.Ν.Λ. υπενθυμίζει πως ο τομέας της υγείας και της ασφάλισης δεν προσφέρεται για πεδίο άσκησης επιχειρηματικών σχεδίων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί πηγή κέρδους για οποιονδήποτε. Η Υγεία, ένα από τα πολυτιμότερα κοινωνικά αγαθά, είναι αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση του κράτους, που πρέπει να την παρέχει δωρεάν στον λαό και δεν μπορεί να μπει στην λογική της ανταποδοτικότητας, ούτε να συνυπάρξει με τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Το ΕΚΝΛ δεν μπορεί να συμφωνήσει με τέτοιου είδους πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο επόμενο διάστημα θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην περιοχή μας.
Καλούμε τους υπόλοιπους φορείς, τους εργαζόμενους, τους αυταπασχολούμενους , τους αγρότες και την νεολαία της Θεσσαλίας να πάρουν θέση δίπλα μας για να ανατρέψουμε την νεοσυντηριτική λαίλαπα που ασκείται εδώ και χρόνια στον τόπο μας
Απαιτούμε άμεσα:

 • Την ανέγερση του νέου κτηρίου του ΙΚΑ. Είναι τα πάντα έτοιμα. Η παραπέρα κωλυσιεργία της διοίκησης του ΙΚΑ και της κυβέρνησης θα είναι σκόπιμη και πολιτικά κολάσιμη.

 • Κάλυψη των κενών σε Ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 • Κάλυψη των κενών σε Διοικητικό προσωπικό και στα πόστα ελέγχου εισφοροδιαφυγής, για την πάταξη της.

 • Μόνιμοι ελεγκτές για έλεγχο των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές.

 • Να γίνονται όλες οι εξετάσεις στα εργαστήρια του ΙΚΑ και όχι σε ιδιωτικά εργαστήρια.

 • Να εφοδιασθεί το ΙΚΑ με όλο το απαραίτητο ιατρικό μηχανολογικό σύγχρονο εξοπλισμό, (αξονικό τομογράφο, Μαγνητικό τομογράφο, υπέρηχο, κ.λ.π.), έτσι ώστε να γίνονται όλες οι εξετάσεις στα εργαστήρια του ΙΚΑ και όχι σε ιδιωτικά εργαστήρια.

 • Μηχανογράφηση του συστήματος παρακολούθησης της καρτέλας του ασθενούς.

 • Ίδρυση Υπηρεσίας ελέγχου και στην Λάρισα για πάταξη της φοροδιαφυγής.

 • Κατάργηση των νοσηλίων στα δημόσια νοσοκομεία και της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων.

 • Ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μόνιμο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 • 1300 κατώτερο για όλους τους πρωτοδιόριστους εργαζόμενους.

 • 1700 καθαρά βασικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο ειδικευόμενο γιατρό και ανάλογη αύξηση για τις άλλες βαθμίδες

 

Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Κάτω τα χέρια από το ΙΚΑ και την υγεία του λαού.


Η διοίκηση