Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Ε.Κ.Ν.Λ. για την Παιδεία και την Υγεία

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ.
 

Λάρισα 5 / 10 / 2005


Ανακοίνωση

{elnlimage}


Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Ν.Λ. στην συνεδρίαση του στις 4/10/2005, συζήτησε, μετά από κάλεσμα του Ε.Κ.Ν.Λ., ανάμεσα και σε άλλα θέματα, τα προβλήματα της παιδείας και της υγείας και αποφάσισε τα εξής:
Συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 12 Νοέμβρη.
Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Ε.Κ.Ν.Λ.
για ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της υγείας και της παιδείας και την προσπάθεια του για την προώθηση λύσεων.
Τα στοιχεία που βγαίνουν στην δημοσιότητα μέσω του Ε.Κ.Ν.Λ. περιγράφουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας και της παιδείας. Τραγική κατάσταση όσον αφορά τα λαϊκά στρώματα. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι που ωφελούνται από την συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται στην Υγεία και την Παιδεία.

 

Η παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση της.


Η δια βίου κατάρτιση και η δημιουργία κύκλων σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση υποβαθμίζει και απαξιώνει τους τίτλους σπουδών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, και προετοιμάζει το έδαφος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας, αφού για τα μεταπτυχιακά υπάρχουν δίδακτρα. Τα Πανεπιστήμια δεν θα είναι ισάξια μεταξύ τους και χωρισμένα σε κατηγορίες, θα υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς.
Και όλα αυτά για να ιδρυθούν ιδιωτικά ΑΕΙ που για να προσελκύουν πελάτες θα επικαλούνται την ανωτερότητα των σπουδών και την επαγγελματική εξασφάλιση.
Η λειψή χρηματοδότηση των ανώτερων και ανώτατων ιδρυμάτων τα υποχρεώνει ουσιαστικά σε αναζήτηση χρηματοδότησης από επιχειρήσεις που θα έχουν το δικαίωμα να κόβουν και να ράβουν στα μέτρα τους τα προγράμματα σπουδών και τα ερευνητικά προγράμματα. Ταυτόχρονα θα έχουν τζάμπα ερευνητικά εργαστήρια χωρίς να ξοδεύουν τεράστια ποσά για δικά τους εργαστήρια, έρευνα και προσωπικό.
Αυτό που συμβαίνει στην Εκπαίδευση δεν έχει σχέση με το Κοινωνικό αγαθό που λέγεται Παιδεία και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το Κράτος.
Στον κλάδο μας εφαρμόζονται η δια βίου κατάρτιση, μέσω των νόμων 2515/97 & ΠΔ 340/98, η απαξίωση των πτυχίων μέσα από τάξεις Α΄, β΄, γ΄, δ΄. Ταυτόχρονα επιχειρείται μέσω της εφαρμογής από το Ο.Ε. η υποβάθμιση των Σ.Σ.Ε.
    Η Νεοφιλελεύθερη – νεοσυντηριτική πολιτική που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια πότε με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και πότε με την Ν.Δ. δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της, κοινωνικές δαπάνες, αξιοπρεπείς μισθούς, ποιότητα ζωής και κοινωνική αλληλεγγύη. Βάση του εποικοδομήματος της είναι η πλήρης στήριξη του κράτους προς τα μονοπώλια, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των. Οτιδήποτε αφορά μισθούς, όρους εργασίας, ποιότητα ζωής, Δωρεάν Παιδεία και Υγεία, αποτελούν, κατά την νεοσυντηρητική πολιτική, εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της ελεύθερης αγοράς. Κάθε κοινωνική δαπάνη θεωρείται περιττή και ζημιογόνα για το κράτος που διαμορφώνουν. Ένα κράτος που πρέπει να τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο. Που θα έχει περιορισμένες κοινωνικές δαπάνες με όλο και λιγότερη κρατική χρηματοδότηση, έτσι ώστε να έχει λιγότερα έξοδα και κατά συνέπεια να μπορεί να εφαρμόζει την φιλομονοπωλιακή πολιτική του, δηλ. των φοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων και της απαλλαγής από εισφορές για κοινωνική ασφάλιση, προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Συμπαρατασσόμαστε με την ΕΛΜΕ και εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας για το πρόβλημα με τα μουσικά και αθλητικά σχολεία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν παρόν στην συγκέντρωση για την Παιδεία , που διοργανώνει το Ε.Κ.Ν.Λ. στις 11 Οκτώβρη 2005 στο Χατζηγιάννειο

 

Το Δ.Σ.