Για την προσπάθεια κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων να απαλύνουν τις εντυπώσεις για την άσκη

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ


Λάρισα 4/10/2005


Ανακοίνωση
Για την προσπάθεια κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων να απαλύνουν τις εντυπώσεις για την άσκημη κατάσταση στον χώρο υγείας.

 

Μετά τις πρωτοβουλίες του Ε.Κ.Ν.Λ. στο χώρο της υγείας, που ανέδειξαν σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα, γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας προσπάθειας κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων για να απαλύνουν τις άσκημες εντυπώσεις και να προλάβουν τις όποιες αντιδράσεις, για την σημερινή τραγική κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Προσπαθούν να πείσουν τον λαό της Θεσσαλίας ότι εδώ και ένα χρόνο έγινε ανατροπή δεδομένων και ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Κρίμα που δεν το νιώθουν αυτό και οι πολίτες που εξυπηρετούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, εκτός, αν ζουν σε άλλη πραγματικότητα.
 

Μιλάνε επίσης για κερδοφορία Νοσοκομείων που από τα κέρδη τους θα γίνονται επενδύσεις στο χώρο της υγείας. Αντιμετωπίζονται δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ. σαν επιχειρήσεις που θα πωλούν και θα αγοράζουν υπηρεσίες υγείας, σαν μαγαζιά που πουλάνε εμπόρευμα. Ακολουθείται δηλαδή η ίδια πάγια νεοφιλελεύθερη συνταγή της εμπορευματοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας που προστάζει το κεφάλαιο και η ΕΕ και εφαρμόζανε και οι προκάτοχοι τους.
Τα ελλείμματα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων υπάρχουν μόνο κάτω από την λογική της αντιμετώπισης τους σαν επιχειρήσεις που πρέπει να έχουν κέρδος.


Η υποχρηματοδότηση είναι ο κύριος αν όχι ο μοναδικός λόγος για τα οικονομικά προβλήματα στον χώρο της υγείας.


Η φιλοσοφία αυτής της πολιτικής είναι να απαλλαχθεί το κράτος που έχει την υποχρέωση και όχι μόνο την ευθύνη για την δωρεάν υγεία του λαού, από δαπάνες για την υγεία. Οι περικοπές των δαπανών για την υγεία την παιδεία και γενικά των κοινωνικών αναγκαίων δαπανών, μεταφράζονται σε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ένα σωρό άλλες ελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο
Η Συνειδητή επιλογή της περικοπής των απαραίτητων δαπανών και στον χώρο της υγείας, είναι υπεύθυνη για τις ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊτρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σύγχρονα κτήρια.
Η συνειδητή επιλογή, της απαλλαγής του κεφαλαίου από την συμμετοχή του στα έσοδα του κράτους και της ενίσχυσης του με επιδοτήσεις , φοροελαφρύνσεις και πάγωμα των μισθών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δεν αφήνει περιθώρια για δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας και άλλες απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες, όπως στην παιδεία κ.λ.π.
Η πολιτική αυτή που ακολουθεί και η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι εγγύηση για την παραπέρα χειροτέρευση της κατάστασης στον χώρο της υγείας.
Τα χάλια του ΕΣΥ, οι λίστες αναμονής και οι τεράστιες ελλείψεις είναι αυτές που τροφοδοτούν με πελατεία τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά εργαστήρια.
Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τους πόθους των εργαζομένων και των μικρομεσαίων για δημόσια δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου.
Ίσως να ικανοποιεί μερικούς επίδοξους επιχειρηματίες που θέλουν να αποκομίσουν κέρδη από την εμπορευματοποίηση της, Σε καμία όμως περίπτωση δεν εξυπηρετούν το σύστημα υγείας και μάλιστα τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του.
 

Το ΕΚΝΛ προειδοποιεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη.
Βλάπτει και θα βλάψει σοβαρά την υγεία.


Το Ε.Κ.Ν.Λ. υπενθυμίζει πως ο τομέας της υγείας δεν προσφέρεται για πεδίο άσκησης επιχειρηματικών σχεδίων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί πηγή κέρδους για οποιονδήποτε. Η Υγεία, ένα από τα πολυτιμότερα κοινωνικά αγαθά, είναι αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση του κράτους, που πρέπει να την παρέχει δωρεάν στον λαό και δεν μπορεί να μπει στην λογική της ανταποδοτικότητας, ούτε να συνυπάρξει με τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η διοίκηση του ΕΚΝΛ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, μετά την παρέμβαση του γιατί διακρίνεται η ελπίδα να διεκδικηθούν και να δρομολογηθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα στον χώρο της υγείας.
Οι Εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να καταλάβουν ότι με μαζικοποίηση του αγώνα τους, με μόνιμο και σταθερό προσανατολισμό τον δωρεάν δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την οριστική ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Το ΕΚΝΛ στο επόμενο διάστημα θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην περιοχή μας.
Καλούμε τους υπόλοιπους φορείς, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους , τους αγρότες και την νεολαία της Θεσσαλίας να πάρουν θέση δίπλα μας για να ανατρέψουμε την νέοσυντηρητική λαίλαπα που ασκείται εδώ και χρόνια στον τόπο μας και να διεκδικήσουμε:

 • Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα ασκείται αποκλειστικά από το κράτος.

 • 2 Νέα Κέντρα υγείας αστικού τύπου στην πόλη της Λάρισας που θα παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας – εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας. Δηλαδή να παρέχουν υπηρεσίες πρωτογενούς πρόληψης (διενέργεια εμβολιασμών), να παρέχουν πρώτες βοήθειες, οδοντιατρική φροντίδα σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού(πχ. μητέρες, παιδιά, ηλικιωμένους, ΑμΕΑ κλπ). Η στελέχωση στα κέντρα αυτά θα πρέπει να είναι, όπως και σε όλο το σύστημα υγείας, με μόνιμους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης , ειδικά εκπαιδευμένους γενικούς οικογενειακούς γιατρούς, με γιατρούς βασικών κλινικών ειδικοτήτων και γιατρούς Εργασίας, σχολίατρους και με άλλους υγειονομικούς ( νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, διαιτολόγους, ψυχολόγους)

 • Κρατική φαρμακοβιομηχανία και φορέα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας και διάθεσης του φάρμακου, δωρεάν, χωρίς λίστες.

 • Κρατικές υπηρεσίες οι οποίες θα εξασφαλίζουν την υγιεινή του περιβάλλοντος και την υγιεινή των τροφίμων, όπως μικροβιολογικός έλεγχος, έλεγχος για την ύπαρξη τοξικών χημικών ουσιών στα τρόφιμα και έλεγχος για την ύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων τροφών.

 • Πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και αλκοολούχων ποτών.

 • Πρόληψη των Εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Κρατικό σώμα Γιατρών Εργασίας και τεχνικών ασφαλείας σε ικανοποιητικό αριθμό, για να μπορεί να εξασφαλιστεί η υγιεινή και η ασφάλεια σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα λειτουργεί στα πλαίσια των ΚΥ.

 • Υγειονομική διαφώτιση του λαού για όλες τις δραστηριότητες της κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής με ευθύνη του κράτους.

 • Αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ. Να γίνονται όλες οι εξετάσεις, άμεσα από τα ιατρεία του ΙΚΑ και όχι από ιδιωτικά κέντρα εξετάσεων.

 • ¶μεσα να κατασκευαστεί η συνδετήρια πτέρυγα στο παλιό νοσοκομείο Λάρισας και να δημιουργηθούν οι νέες κλινικές.

 • Να λειτουργήσει δημόσια ψυχιατρική κλινική στην Λάρισα.

 • Χρονοδιάγραμμα εξετάσεων και θεραπείας.

 • Απομάκρυνση όλων των ιδιωτικών συμφερόντων και επιχειρήσεων από τα νοσοκομεία και τον χώρο της υγείας.

 • Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε γιατρούς, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στα νοσοκομεία και στο ΙΚΑ.

 • Κατάργηση των νοσηλίων και της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων.

 • ¶μεση μηχανοργάνωση στον χώρο της υγείας.

 • ¶μεση προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού

 • 1300 κατώτερο για όλους τους πρωτοδιόριστους εργαζόμενους.

 • 1700 καθαρά βασικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο ειδικευόμενο γιατρό και ανάλογη αύξηση για τις άλλες βαθμίδες

 

Η Υγεία Είναι δικαίωμα και ανάγκη του Ελληνικού Λαού.
Είναι αγαθό που δεν μπορεί να έχει ανταλλακτική αξία.

 

Η διοίκηση