Εκτύπωση
Κατηγορία: Τα νέα της Ένωσης
Εμφανίσεις: 5820

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 6 - ΤΗΛ 250708

ΛΑΡΙΣΑ 15 / 04 / 2002


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις προτάσεις της επιτροπής για την αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.


Ο αντιλαϊκός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος.
Οι προτάσεις της επιτροπής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, που παρουσίασε σε φιέστα που διοργάνωσε ο Υπουργός Εθνικής οικονομίας κος Χριστοδουλάκης, δείχνουν καθαρά ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης , για αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των πολλών (μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, μικρομεσαίων) και προς όφελος των λίγων χάριν των οποίων προτείνεται η εν λόγω μεταρρύθμιση.

Οι προτάσεις διακρίνονται στο σύνολο τους από καθαρή μεροληψία υπέρ του κεφαλαίου, ενώ η προσπάθεια που γίνεται για να δικαιολογηθεί η επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα με τα επιχειρήματα της περισσότερης δικαιοσύνης στην κατανομή των φόρων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης των επενδύσεων για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πέφτουν από μόνα τους στο κενό. Και τούτο γιατί το μόνο που θα προσφέρουν τέτοιες αλλαγές είναι η αύξηση των κερδών των μεγάλων μονοπωλίων και μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων με αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης που θα έχει σαν συνέπεια την πτώση της κινητικότητας της αγοράς, μείωση της παραγωγής, άρα μη καλό κλίμα επενδύσεων και κατά συνέπεια αύξηση της ανεργίας.
Δεν διστάζουν ακόμα να μετατρέψουν τους δήμους σε ακόμα πιο φοροεισπραχτικούς μηχανισμούς, με τη θέσπιση νέων φόρων που η φιλοσοφία τους θυμίζει εποχή τουρκοκρατίας με το χαράτσι και κεφαλικό φόρο.
Ας υπάρχει λίγη ντροπή όταν μιλάμε για δικαιοσύνη σε αυτή την χώρα.
Οι παραπάνω προτάσεις δείχνουν επίσης ότι το κράτος ασκεί κοινωνική πολιτική όταν πρόκειται για συγκεκριμένη τάξη ανθρώπων. Το λιγότερο κράτος, το προβληματικό και ελλειμματικό είναι για τους πολλούς, για τους λίγους υπάρχει ισχυρό κράτος πρόθυμο να στηρίξει την κερδοφορία τους, την ύπαρξη τους και την διαιώνιση τους.


Με αυτές τις προτάσεις του Υπουργείου:

Από τις ίδιες τις προτάσεις γίνεται φανερό η προσπάθεια αναδιανομής του εισοδήματος προς όφελος λίγων και ισχυρών συμφερόντων και δεν υπαγορεύεται από κανενός άλλου είδους αναγκαιότητας.
Όμως η εξέλιξη της φορολογικής κλίμακας τις τελευταίες δεκαετίες αποδεικνύει πως οι κυβερνώντες με συνέχεια και συνέπεια διεύρυναν την φορολογική ελάφρυνση των μεγάλων εισοδημάτων ρίχνοντας τα βάρη στους οικονομικά ασθενέστερους. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι και πιο πριν δεν υπήρχε ένα από τα πιο αντιλαϊκά και ταξικά φορολογικό σύστημα.


Έτσι λοιπόν ο υψηλότερος συντελεστής στη φορολογία εισοδήματος προδικτατορικά ήταν 69%. Από το 1974 – 1984 μειώθηκε στο 60%. Αυξήθηκε το 1985 στο 63% ενώ το 1992 μειώθηκε δραστικά στο 45%. Σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μείωσε τον υψηλότερο συντελεστή στο 40% και σύμφωνα με εξαγγελίες του υπουργείου οικονομικών προβλέπεται παραπέρα μείωση σε 35%.
Για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος ότι η φορολογική πολιτική τα τελευταία χρόνια είναι βαθιά ταξική και αντιλαϊκή προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου παραθέτουμε τα εξής:
Η φορολογική κλίμακα της περιόδου μέχρι το 1980 ξεκινούσε με συντελεστή 3% αύξανε σταδιακά σε 5% - 7% - 9% - 11% και περιελάμβανε συνολικά 19 φορολογικά κλιμάκια με υψηλότερο συντελεστή 60%. Το 1985 οι τότε υπουργοί οικονομικών «έφαγαν» 5 ολόκληρα κλιμάκια από τα χαμηλά εισοδήματα. Είχε αρχίσει πλέον η επί του αντιλαϊκότερου τροποποίηση της φορολογικής κλίμακας.
Μέχρι σήμερα οι κλίμακες είναι τέσσερις 5% -15%- 30% και η υψηλότερη 40%.
Ας δούμε στην πράξη πως θα φορολογούνταν τα εισοδήματα με την κλίμακα του 1985 και πως με την τωρινή κλίμακα.
Εισόδημα των 27.915.000 δρχ το 1985 θα πλήρωνε φόρο 7.426.924 δρχ .
Με την σημερινή κλίμακα θα καταβάλει φόρο 4.846.792 δρχ. δηλαδή 2.800.132 δρχ λιγότερο.
Εισόδημα 11.246.000 δρχ. το 85 θα πλήρωνε φόρο 4.490.526 δρχ. σήμερα θα πληρώσει 2.586.792 δρχ. δηλαδή 1.903.734 δρχ λιγότερο φόρο.
Εισόδημα 100.000.000 δρχ θα πλήρωνε το 85 φόρο 68.147.000 δρχ. με την σημερινή κλίμακα θα πληρώσει φόρο 38.088.000 δρχ. δηλαδή 30.059.000 δρχ. λιγότερο φόρο.

Σήμερα ενώ ο πλούτος της κοινωνίας αυξάνεται λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας στην παραγωγή αλλά και λόγω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών και επιτευγμάτων παρ’ όλα αυτά αυτοί που ουσιαστικά παράγουν τον πλούτο παίρνουν χρόνο με το χρόνο ολοένα και μικρότερο ποσοστό από αυτόν.
Ενδεικτικά είναι στοιχεία από την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη που δημοσιεύτηκε το 1998.
Σύμφωνα με αυτή την έκθεση η συνολική περιουσία των τριών πλουσιότερων ανθρώπων ξεπερνά το άθροισμα του ΑΕΠ των 48 λιγότερο αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη μας. Η περιούσια των 85 πλουσιότερων ανθρώπων υπερβαίνει το συνολικό ΑΕΠ της πιο πολυπληθούς χώρας στον κόσμο της ΛΔ της Κίνας με πάνω από 1,3 δις κατοίκους. Δηλαδή, κάθε 15 εκατ. Κινέζοι έχουν αναλογικά το εισόδημα ενός εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου.
Επίσης η περιουσία των 225 πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου είναι σχεδόν ίση με το ετήσιο εισόδημα των 2,5 δις πιο φτωχών ανθρώπων.
Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας του οποίου η εργατικότητα και η προσωπική ικανότητα ισοδυναμεί με την εργασία 15 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όλα όσα γίνονται σήμερα θα ήταν αδιανόητο να γίνουν πριν από 20 χρόνια.
Την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, την ανεργία , την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων , την εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας κ.λπ. την εμφανίζουν σαν εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, σαν κάτι το προοδευτικό.
Εκσυγχρονισμός λοιπόν ή δεξιά αναπαλαίωση;
Γιατί αυτό που σήμερα οραματίζονται οι κυβερνώντες και τα αφεντικά τους δηλ. την ζούγκλα της απελευθέρωσης της αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν είναι καινούργιο, εφαρμόζονταν πριν από 70 χρόνια. Μια πολιτική που οδήγησε σε μεγάλες οικονομικές κρίσεις και δύο παγκοσμίους πολέμους. Τους μοναδικούς σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας.
Θέλουν λοιπόν έτσι να διασφαλίσουν περισσότερα κέρδη να ξεπεράσουν την ύφεση και την κρίση μέσα από αυτή την πολιτική. Και βέβαια το φαινόμενο δεν είναι Ελληνικό αλλά παγκόσμιο. Εξάλλου τα συμφέροντα του Ελληνικού κεφαλαίου ήταν πάντοτε άρρηκτα δεμένα με τα συμφέροντα του ξένου Κεφαλαίου.

Στις 18 Απρίλη οι Εργαζόμενοι απεργούν για το ασφαλιστικό. Προειδοποιούμε ότι θα επιχειρηθεί σύνδεση του ασφαλιστικού με το φορολογικό. Δεν θα περάσει.
Η Ε.Λ.Ν.Λ καλεί όλο τον Λαό και κάθε δημοκράτη και δίκαιο άνθρωπο να αντισταθεί στα σχέδια του κεφαλαίου που με συνέπεια υλοποιούν τα κόμματα της εξουσίας και οι παρατρεχάμενοι τους.
Μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των υπαγορευτών της και όσων την υπηρετούν.


Υπάρχει λύση.