ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Λάρισα 3-10-2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ και τα ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ


Ο νόμος 3385 του 2005 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ψήφισε η Κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στρέφεται ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων.
Προβλέπει 10ωρη-12ωρη εργασία, χωρίς πληρωμή των υπερωριών και συνολική μείωση της υπερωριακής αμοιβής.
Καταργεί το σταθερό – ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο – 7ωρο. Υπονομεύει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αυξάνει την απλήρωτη δουλειά και την εντατικοποίηση, εντείνει την εκμετάλλευση, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων. Προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή στην κοινωνική δράση. Χτυπάει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, τις γυναίκες.
Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές συμβαδίζουν με τα αντεργατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στρατηγική της Λισσαβόνας) για εργάσιμη εβδομάδα 65 ωρών (και πάνω) και διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό» με στόχο την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι δυνάμεις του Κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχουν συμφωνήσει με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και διαπραγματεύτηκαν την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις, στήριξαν τη βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης και έχουν μεγάλες ευθύνες.
Καταδικάζουμε τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και τις επιτροπές διευθέτησης που είναι στην υπηρεσία των Βιομηχάνων, των επιχειρηματιών της αντεργατικής πολιτικής.
Το Ε.Κ.Λ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα μπουν εμπόδιο στην συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών διευθέτησης και καλούν όλα τα Εργατικά Κέντρα να μην ορίσουν αντιπροσώπους.
Καμιά διοίκηση επιχειρησιακού σωματείου, κανένα Εργατικό Κέντρο, καμιά Ομοσπονδία δεν μπορεί να πάρει ευθύνη και να κρεμάσει τους εργαζόμενους. Κάθε τέτοια πράξη είναι εχθρική απέναντι στην εργατική τάξη, χτυπάει τα συμφέροντα της.
Απαιτείται ετοιμότητα και έγκαιρη ενημέρωση των Εργαζομένων. Απαιτείται συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους εργασιακούς χώρους που θα συμβάλλουν στην οργάνωση και την αντίσταση των εργαζομένων, στην καταδίκη των αντεργατικών μέτρων.
Η πάλη ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου-7ωρου, ενάντια στην εκμετάλλευση και την μισθωτή σκλαβιά πρέπει να συνδυαστεί με ένταση των προσπαθειών για την οργάνωση της εργατικής τάξης, το δυνάμωμα των συνδικάτων, την ανασυγκρότηση, τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος.
Διεκδικούμε πλήρη-σταθερή εργασία, 7ωρο-5νθήμερο-354ωρο, κατώτερο μισθό 1.300 Ευρώ, αύξηση της υπερωριακής αμοιβής.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που συναισθάνονται την ευθύνη τους να εναντιωθούν στην εργοδοτική τρομοκρατία, να δώσουν την μάχη αντιδρώντας με Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις καταδικάζοντας κάθε απόπειρα επιβολής της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου και μείωσης του εργατικού εισοδήματος.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ