Ανακοίνωση.


Μαζικό παρόν στην συγκέντρωση (11/06/07) για την υγεία που διοργανώνει η επιτροπή φορέων
Συμμετοχή (12/06/07) στις διεργασίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για την χάραξη αγωνιστικής δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

 

Πολιτικό παιχνίδι με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για ανατροπές σε εργασιακό, ασφαλιστικό, μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες παίζει η κυβέρνηση με διπλό στόχο:

 

• αφενός με τη διακριτική αποστασιοποίησή της από τη νεοφιλελεύθερη συνταγή του οργανισμού να εμφανισθεί με κοινωνική ευαισθησία εν όψει εκλογών και
αφετέρου να προβάλει στην κοινή γνώμη την αναγκαιότητα επιβολής νέων μέτρων στην επόμενη τετραετία υπό τον μανδύα των μεταρρυθμίσεων.

Όμως η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι η νεοφιλελεύθερη συνταγή του ΟΟΣΑ αποτελεί πιλότο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς ο κορμός των μέτρων που πρότεινε ο οργανισμός στην προηγούμενη έκθεσή του τον Ιούλιο του 2005 έχει υλοποιηθεί.
Υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους λόγω εκλογών, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να παραπλανήσει τους πολίτες για το σχέδιο επώδυνων μέτρων που έχει επεξεργαστεί και θα θέσει σε εφαρμογή την επόμενη τετραετία.

 

Όταν όλες οι υποδείξεις έγιναν πράξη


Δύο χρόνια πριν, ο υπουργός Οικονομίας είχε κρατήσει και τότε αποστάσεις από τα προτεινόμενα μέτρα του Οργανισμού, αλλά στη συνέχεια τα υιοθέτησε σχεδόν όλα προς μεγάλη απογοήτευση μισθωτών και συνταξιούχων.
Η πρόταση του ΟΟΣΑ για συνέχιση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, με περικοπές στις δαπάνες και αύξηση της φορολογίας, έγινε πράξη, αφού στους προϋπολογισμούς του 2006 και του 2007 συμπιέστηκαν οι δαπάνες για μισθούς και κοινωνικές παροχές και αυξήθηκαν οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι συνολικά κατά περίπου 7 δισ. ευρώ.
Η σύσταση για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και μείωση των αμοιβών για υπερωρίες, εφαρμόσθηκε με τον νόμο για τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας.
Η επισήμανση για την ανάγκη ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ, υλοποιήθηκαν με την άρση της νομιμότητας, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων για τους νεοεισερχόμενους και την περαιτέρω πώληση πακέτων μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων σε ιδιώτες.
Η εισήγηση του ΟΟΣΑ για την επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές υλοποιήθηκε, ενώ η θέσπιση ενιαίου φόρου στα ακίνητα θα εφαρμοσθεί την επόμενη τετραετία. (Προτάσεις που είχαν γίνει και από την επιτροπή αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος που είχε συστήσει το ΠΑΣΟΚ το 2002 και είχαμε καταγγείλει με ανακοίνωση μας στο τοπικό τύπο).
Η σύσταση για ενίσχυση του ανταγωνισμού, μέσω και του ανοίγματος των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, λογιστές κ.ά.) έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση που την επόμενη τετραετία προωθεί την κατάργηση των περιορισμών και των προνομίων που αφορούν στον καθορισμό αμοιβών από το κράτος, τις ειδικές απαιτήσεις εισόδου στο επάγγελμα, τις συνιστώμενες τιμές ή αμοιβές και τους φραγμούς στην αδειοδότηση.
 

Ποιες ανατροπές έχουν δρομολογηθεί

Αύξηση των ορίων ηλικίας
Η κυβέρνηση παραπέμπει το ασφαλιστικό στην επιτροπή σοφών, ο πρόεδρος της οποίας Νίκος Αναλυτής μιλά για σύνταξη στα 67 με κίνητρα.
Μείωση συντάξεων
Με τον ασφαλιστικό νόμο για τις τράπεζες οι νέοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μείωση των συντάξεων -κύριας και επικουρικής- έως και 30%. Επιπλέον ο εργασιακός νόμος έφερε μείωση του κόστους των υπερωριών περιορίζοντας κατ επέκταση και τις συντάξεις. Υπολογίζεται πως χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 15% (μέσος όρος), καθώς οι υπερωρίες υπολογίζονται στον συντάξιμο μισθό.
Κατάργηση πρόωρων συντάξεων
Αναζητούνται μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. Ηδη έχει συσταθεί επιτροπή για την αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Χαμηλότερους μισθούς για τους νεοπροσλαμβανόμενους
Οι νέοι που μπαίνουν στα επιδοτούμενα προγράμματα stage αμείβονται κάτω από τις συμβάσεις και επιπλέον δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη (μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

Ο ΟΟΣΑ ανάμεσα στα άλλα προτείνει επίσης:
Συγκράτηση των δαπανών υγείας και καταβολή νοσηλίων στα δημόσια νοσοκομεία.
Αύξηση των έμμεσων φόρων στην κατανάλωση, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις.
Καθιέρωση διδάκτρων στα δημόσια ΑΕΙ και χορήγηση φοιτητικών δανείων.
Αναθεώρηση του Συντάγματος, για να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
• Καθιέρωση αυστηρότερου συστήματος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
Θεσμοθέτηση συστήματος αξιολόγησης των ΑΕΙ από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτάται η χρηματοδότησή τους.
Απελευθέρωση των τιμολογίων και καθορισμό του ύψους τους με βάση το κόστος της εταιρείας και όχι με κοινωνικά κριτήρια.
Κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση του λιγνίτη και των προνομιακών όρων αγοράς αερίου από τη ΔΕΠΑ.

Οι Λογιστές, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, η μικρομεσαία αγροτιά δεν περιλαμβάνονται στο μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται.
Έχουν όμως την δύναμη να αποτρέψουν και να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.


Στις 11/6/2007 και ώρα 20:30:00 η Επιτροπή Φορέων για την υγεία καλεί με πρόσκληση της σε συγκέντρωση στο φρούριο για να υψωθεί η φωνή διαμαρτυρίας για τα προβλήματα υγείας.
Στις 12/06/2007 και ώρα 19:30:00 θα λάβει χώρα σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπου θα εξεταστούν οι εξελίξεις και τα προβλήματα των εργαζομένων, η πείρα που αποκομίσαμε από την πάλη που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα και το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

Η Ένωση Λογιστών με απόφαση του Δ.Σ. συμμετέχει και στις δύο εκδηλώσεις και καλεί τους συναδέλφους – σες και όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό παρόν και στις δύο εκδηλώσεις, σαν μια ακόμη απάντηση μπροστά στις νέες προκλήσεις του νεοφιλελευθερισμού.

 

Το Δ.Σ.