Απορρίπτουμε τις νεοφιλελεύθερες λύσεις. Μαζί με τ΄ άλλα ταξικά σωματεία και συνδικάτα οι Λογιστές να ανατρέψουν αυτή την νεοσυντηρητική λαίλαπα.
Συμμετοχή στο συλλαλητήριο την 7 Νοέμβρη 2007
Το Δ.Σ. Της ΕΛΝΛ συνεδρίασε στις 9 Οκτώβρη 2007 και συζήτησε το «Διεκδικητικό Πλαίσιο Πάλης για το 2008», τις θέσεις της ΕΛΝΛ ενόψει του Συνεδρίου της Π.Ο.Λ. που θα γίνει στις 3 & 4 Νοέμβρη 2007.
Ομόφωνα ψηφίστηκε το Διεκδικητικό Πλαίσιο Πάλης του 2008 και το πρόγραμμα δράσης για το προσεχές διάστημα.
Οι κυριότερες θέσεις μας συνοψίζονται παρακάτω.
Συνάδελφοι – σες.
Η Ν.Δ. διαστρεβλώνοντας το μήνυμα των εκλογών και αξιοποιώντας την αυτοδυναμία που της δίνει ο εκλογικός νόμος, ανακοίνωσε νέα επαχθή για τους εργαζομένους οικονομικά, εργασιακά, και ασφαλιστικά μέτρα.
Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού επιφυλάσσουν μεγαλύτερη επιθετικότητα στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα, στα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας. Προσανατολισμός στις ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συνέχιση της άγριας λιτότητας.
Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες για τις αλλαγές στη φορολογία και στο ασφαλιστικό μας σύστημα στόχο έχουν την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου. Οι θέσεις της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από άκρατο νεοσυντηρητισμό και μεροληπτούν ανοικτά πλέον, υπέρ του κεφαλαίου.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι τα ίδια, είτε κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ, είτε η Ν.Δ. Στόχο έχουν την προετοιμασία του εδάφους προκειμένου να πείσουν τους εργαζόμενους για το ψεύτικο δίλημμα “ή δέχεστε τα νεοφιλελεύθερα μέτρα ή γκρεμίζετε το σύστημα ασφάλισης και τα χάνετε όλα.”.
Προβάλλονται συστηματικά τα πορίσματα διεθνών ιμπεριαλιστικών ενώσεων και μελετητικών ιδρυμάτων, οι θέσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δηλ. των πιο ακραίων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με την μορφή φιλικών υποδείξεων. Προβάλλοντας τις απόψεις όλων αυτών, θέλουν να μας πείσουν για την δήθεν αντικειμενικότητα των θέσεων τους. Σκοπός τους είναι να προετοιμασθεί η κοινή γνώμη για δήθεν μοιραίες και αναπόφευκτες εξελίξεις.
Ρίχνουν στην αγορά της πληροφόρησης τα πιο σκληρά μέτρα, μετά προχωρούν σε διαψεύσεις ώστε να ελέγχεται και να τιθασεύεται η δυσαρέσκεια, να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει υπερβολή. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να μένει ελεύθερο έδαφος ώστε τα μέτρα να περνάνε σταδιακά και όχι με την μορφή ενός ενιαίου πακέτου. Με την λογική του μικρότερου αναγκαίου κακού. Ας μην μας διαφεύγει ότι οι θέσεις Σπράου, οι οποίες συγκεντρώνουν την πλήρη αντίθεση των εργαζομένων, υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ. Ότι απέμεινε έρχεται να το τελειώσει η Ν.Δ.
Οι συναινετικές, συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στήριξαν και στηρίζουν ουσιαστικά την αντεργατική πολιτική, συνέβαλαν και συμβάλουν στον αποπροσανατολισμό. Φροντίζουν να μη ενημερώνουν τους εργαζόμενους γι αυτό που έρχεται, προκειμένου να μη αντιδρούν έγκαιρα οργανωμένα και συντονισμένα. Την ίδια ώρα παραπλανούν με ανώδυνη φραστική κριτική, με την συμμετοχή στον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο μέσα από προσχηματικές αντιρρήσεις.
Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής και της ληστείας που έγινε σε βάρος τους , από το κράτος και το κεφάλαιο με την εισφοροδιαφυγή, τις εισφοροαπαλλαγές, την ζημιογόνα δανειοδότηση. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι από το 1951 τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δόθηκαν σχεδόν άτοκα στο όνομα της χρηματοδότησης της «βιομηχανικής ανάπτυξης».
Βασικοί παράγοντες που επιδρούν στην όξυνση του προβλήματος τα τελευταία χρόνια είναι :
Η αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, μερικής απασχόλησης.
Η μείωση των μισθών, γενικότερα των αποδοχών των εργαζομένων.
Η αύξηση του αριθμού των ανασφαλίστων, η επέκταση της «μαύρης» εργασίας.
Η υλοποίηση προγραμμάτων με ανασφάλιστη εργασία. (stage)
Με τα αντεργατικά μέτρα που προωθήθηκαν και προωθούνται, μειώθηκε το κατώτερο όριο συντάξεων, υποβαθμίσθηκε πάρα πέρα το επίπεδο των συντάξεων και παροχών, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας και χειροτέρευσαν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Η νεοφιλελεύθερη συνταγή έχει τις γνωστές συνέπειες:
Αυξήθηκε η «μαύρη εργασία» που αποτελεί βασικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρώτα θύματα αυτής της μορφής εκμετάλλευσης, είναι οι οικονομικοί και πολιτικοί μετανάστες, οι γυναίκες, οι νέοι και νέες που στερούνται το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης και κατά συνέπεια μια σειρά επιδόματα (ανεργίας, ασθένειας ,κυοφορίας, λοχείας, τοκετού, παραπληγικό, απολύτου αναπηρίας, άδειας, στεγαστικό δάνειο κ.α)
Μειώθηκε η μέση σύνταξη. Αφαιρέθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο (10/10/07) των εργαζομένων του Οργανισμού, το 2007 επτά στους δέκα, από τους 884.136 συνταξιούχους προσπαθούν να επιβιώσουν με σύνταξη κάτω από 600 ευρώ!
Η αντιλαϊκή πολιτική της «εμπορευματοποίησης», των «ιδιωτικό-οικονομικών κριτηρίων» στα δημόσια νοσοκομεία και τα πολυϊατρεία των ταμείων, οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων, ( μέσω της συμμετοχής σε ιατρικές πράξεις, εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα κ.α.), σε μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και κατ' επέκταση των ασφαλισμένων , κυρίως με την αύξηση των νοσηλίων.
Οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο τομέα υγείας οδηγούν ασθενείς σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Οι κυβερνήσεις υποβαθμίζουν συνειδητά το δημόσιο τομέα υγείας, ενισχύοντας τις καπιταλιστικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που πολλαπλασιάζουν τις δραστηριότητές τους, διαχειρίζονται σημαντικά ποσοστά των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και καρπώνονται μεγάλα κέρδη.
Θεριεύουν η εισφοροδιαφυγή και η ρεμούλα.
Οι αιτίες είναι γνωστές. Ορισμένες απ' αυτές αποτυπώθηκαν και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΙΚΑ, η οποία, για άλλη μια φορά, διαπιστώνει ότι σήμερα:
Οι συσσωρευμένες οφειλές του κράτους μόνο για τη χρηματοδότηση όπως προβλέπει ο νόμος 3029 (1% επί του ΑΕΠ) ανέρχονται στα 3,38 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εισφοροδιαφυγή κινείται σταθερά γύρω από τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο.
Οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ των επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν εισπραχτεί παρά τις επανειλημμένες χαριστικές ρυθμίσεις ανέρχονται στα 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους ελέγχους που έγιναν το πρώτο οχτάμηνο του 2007 προκύπτει ότι μία στις εννιά επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη και ένας στους πέντε εργαζόμενους ανασφάλιστος. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη προσωπικού χειροτερεύει και μόνο στο ΙΚΑ καταγράφονται σήμερα 3.570 κενές οργανικές θέσεις εργασίας.
Μιλάνε για στρεβλώσεις και αδικίες που πρέπει να διορθωθούν.
Βασικό επιχείρημα για εξομοίωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, κύρια των νέων, με το πετσόκομμα κατακτήσεων που μέχρι σήμερα εξασφάλιζαν καλύτερους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης για μερίδα των εργαζομένων, πάντα βέβαια με το αζημίωτο.
Τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν εκλαμβάνουν σαν αδικία και σαν στρέβλωση το γεγονός, για παράδειγμα, ότι ένας στους δύο συνταξιούχους, μετά από 30 και 40 χρόνια δουλειάς καλείται να επιβιώσει με λιγότερα από 500 ευρώ. Δε θεωρούν άδικο το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν μέχρι δεκάρας τις ασφαλιστικές τους εισφορές, την ίδια ώρα που οι εργοδότες απολαμβάνουν αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις των χρεών τους προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Πίσω από την ενοποίηση κύριων, επικουρικών και ειδικών Ταμείων βρίσκεται η μεθόδευση να εξισωθούν προς τα κάτω τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Αλογοσκούφη, ότι το μέλλον όλων των μισθωτών είναι στο ΙΚΑ. Δηλαδή, να παίρνουν όλοι σύνταξη στα 65 χρόνια τουλάχιστον (και «εθελοντικά» στα 67 σύμφωνα με το νόμο Ρέππα), με μειωμένες μάλιστα συντάξεις - πείνας. Όπως ακριβώς έγινε με τους τραπεζοϋπαλλήλους, η ένταξη των οποίων στο ΙΚΑ σήμανε την αύξηση των ορίων από 7 έως 15 χρόνια και μείωση των συντάξεων μέχρι και 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ζήτημα ταξικό όπως και κάθε άλλο ζήτημα που καθορίζει τους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης, εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα. Το κεφάλαιο αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση σαν «κόστος» από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί για να αυξήσει την κερδοφορία του. Για τον εργαζόμενο, η Κοινωνική Ασφάλιση είναι το ελάχιστο και αναγκαίο αγαθό που μπορεί και πρέπει να του επιστραφεί από τον πλούτο που παράγει, καθώς μάλιστα είναι αυτός που πληρώνει διπλά και τρίδιπλα για την Υγεία και τη σύνταξή του.
Οι αλλαγές που έγιναν και επιδιώκονται να γίνουν στο Ασφαλιστικό είναι μέρος των αναδιαρθρώσεων της οικονομίας σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη συνταγή που θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να απαλλαχθεί από περιττά βάρη όπως είναι οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση, υγεία, παιδεία, για να μπορέσει να απαλλαχθεί το κεφάλαιο από την συμμετοχή του σε αυτές.
Η ΕΛΝΛ, θα αντιπαλέψει την επιχειρούμενη αντιλαϊκή ασφαλιστική μεταρρύθμιση και καλεί τους Λογιστές να παλέψουν για μαζικοποίηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, διεκδικώντας:
Αποκλειστικά Δημόσιο δωρεάν Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Έλεγχος της μαύρης εργασίας, Εξόφληση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από το κράτος και τους εργοδότες. Κανένα χάρισμα χρεών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.
Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά. Η συνταξιοδότηση των γυναικών με πέντε χρόνια λιγότερα είναι η ελάχιστη αναγνώριση της ανισοτιμίας των γυναικών στην εκμεταλλευτική κοινωνία, η αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας.
Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας.
Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.
Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας, της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.
Πλήρη κάλυψη των αναγκών της υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται σε Κέντρα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία.
2 Νέα Κέντρα υγείας αστικού τύπου στην πόλη της Λάρισας που θα παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας – εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας. Πλήρη ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Αναβάθμιση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Να λειτουργήσει δημόσια ψυχιατρική κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο άμεσα.
Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού (γυναικολογικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού).
¶δειες κυήσεων, τοκετού, θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα πού δουλεύουν (δύο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού) με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Δημιουργία κρατικών, δωρεάν βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών και δημόσιων κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων, παιδικές κατασκηνώσεις.
Ιδιαίτερη φροντίδα για τους ηλικιωμένους, τα ¶τομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους χρόνια πάσχοντες.
Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.
Ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλειάς. Υπεράσπιση, επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα (π.χ. ΟΤΑ, Υγεία) σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και ανάγκες. Καθιέρωση - κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.
Κρατικό σώμα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών Ασφαλείας στους εργοδότες. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας. Μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της δουλειάς.
Εργατικός έλεγχος - Αναβάθμιση της παρέμβασης των συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.
Μπορούμε να αποτρέψουμε την παραπέρα χειροτέρευση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας
Κανένας Λογιστής – στρια να μην λείψει από το συλλαλητήριο της 7ης Νοέμβρη 2007 στις 18:30 στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.