ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27, τηλ. (210) 38 10 081, 38 02 923,  ΦΑΞ 38 01 227, 38 45 434  -  ΑΘΗΝΑ

W. site:www.pol.org.gr, Email: pol@otenet.gr

Αθήνα, 4 Δεκέμβρη 2013

 

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ  - ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ


ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

 

 

Είσαι θυμωμένος-η, απογοητευμένος-η για το ρόλο του ΟΕΕ. Βλέπεις ότι δεν κάνει τίποτα για τα δικά σου συμφέροντα. Μα πώς να κάνει όταν είναι θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους και της κυβέρνησης; Αυτού του κράτους και των κυβερνήσεων που όλα τα προηγούμενα χρόνια επιτίθεται και συνεχίζει να επιτίθεται με αμείωτους ρυθμούς στα δικαιώματα τα δικά σου και της οικογένειάς σου.

Κυβέρνηση και Ε.Ε. προσαρμόζουν το κράτος στις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων. Θέλουν να τελειώσουν με τις ενιαίες αμοιβές, με τους μόνιμους υπαλλήλους με δικαιώματα. Θέλουν μία ελίτ προσωπικού, ελεγχόμενη και χειραγωγημένη, ανάμικτη δημόσια και ιδιωτική που θα κάνει τους ελέγχους που επιθυμεί το σύστημα, οι οποίοι θα βγάζουν τα επιθυμητά για αυτούς αποτελέσματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων σε κινητικότητα, διαθεσιμότητα, εφεδρεία, με μισθούς πείνας και απολύσεις. Θέλουν κατηγοριοποίηση και εξατομίκευση των αμοιβών μας για να αποδυναμώσουν τη συλλογική διεκδίκηση. Θέλουν στόχους για την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας.

Με την ιδιωτικοποίηση του φορολογικού ελέγχου, τη συρρίκνωση των ΔΟΥ και τη λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος, διευκολύνεται η συγκέντρωση του κύριου όγκου των φοροτεχνικών και λογιστικών εργασιών σε μεγάλες λογιστικές-ελεγκτικές- συμβουλευτικές εταιρείες. Για να γίνει αυτό πρέπει να φθηνύνει η αξία της εργατικής δύναμης μισθωτών ελεγκτών και λογιστών. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους.

Στις εκλογές του ΟΕΕ η πλειοψηφία των παρατάξεων μοιράζονται ανάμεσα σε κυβερνητικές, «ανεξάρτητες» και «αντιμνημονιακές». Όλες αυτές οι δυνάμεις, με εξαίρεση την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ/ΔΠΚ-Ο, έχουν υπερψηφίσει όλες τις αντιδραστικές επιλογές του ΟΕΕ, που συνέβαλλαν στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Οι διαφωνίες μεταξύ τους δεν αφορούν τα δικά μας συμφέροντα.

Πιο συγκεκριμένα, βάζοντας μπροστά το επιχείρημα της κατοχύρωσης του επαγγέλματος, η πλειοψηφία του ΟΕΕ ζητά μερίδιο στην έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού και για τους λογιστές–φοροτέχνες με την προϋπόθεση αυτοί να είναι πιστοποιημένοι από το ΟΕΕ! Επίσης, υπερψήφισαν χωρίς κανένα δισταγμό την καθιέρωση της πιστοποίησης και ψηφιακής υπογραφής σε συνδυασμό με την αξιολόγηση (και πιθανά αύριο με τις εξετάσεις), ως συνέχεια της πολυκατηγοριοποίησης (θεσμός των αδειών). Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά ο καθένας θα μπορεί να φτάνει στο ανώτερο επαγγελματικό δικαίωμα, δηλαδή την Α’ Τάξη, αλλά στην πράξη μπαίνουν μια σειρά εμπόδια σχεδόν απροσπέλαστα για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, όπως είναι:

ü Η αξιολόγηση και πιθανά στο μέλλον εξετάσεις ανά τακτά διαστήματα, αναγκαστική διαρκή επιμόρφωση που το κόστος θα βαραίνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.

ü Οι ποινές και τα πρόστιμα που θα επιβάλει ο αντιδραστικός και κατάπτυστος κώδικας δεοντολογίας του ΟΕΕ, αναγορεύοντας τους μισθωτούς λογιστές σε συνυπεύθυνους.

Επιπλέον, η πλειοψηφία του ΟΕΕ έχει συμβάλλει και συνεχίζει να συμβάλλει στην κατάργηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έχει αποδεχτεί όλες τις αλλαγές που υποβαθμίζουν το περιεχόμενο των σπουδών και του πτυχίου και στην πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Η ΠΟΛ και τα σωματεία μέλη της, οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο είμαστε κάθετα αντίθετοι στην “αξιολόγηση” και πιστοποίηση των λογιστών. Τα μόνα κριτήρια επαγγελματικής εξέλιξης που αναγνωρίζουμε είναι Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, που μπορούν να κατοχυρώνονται μόνο μέσα από τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Για αυτούς τους λόγους αντιτασόμαστε και παλεύουμε να καταργηθούν οι ευρωενωσιακές οδηγίες 89/48 και 36/2005, οι οποίες εξισώνουν επαγγελματικά τα πτυχία των πανεπιστημίων με τα διπλώματα δίχρονων σπουδών κάθε λογής κολλεγίων, ο ν. 3842/2010 για την πιστοποίηση, που είναι κρίκοι στην αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα και την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.

Θυμίζουμε, ότι διαχρονικά οι θέσεις της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ(ΔΠΚ-Ο) είναι αυτές που στηρίζουν τα συμφέροντα των μισθωτών του κλάδου. Σε όλους τους μεγάλους σταθμούς στήριξε τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά μας.

 

Διεκδικούμε:

1. Άμεσα υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τους λογιστές, βοηθούς λογιστές. Να περιληφθούν στη ΣΣΕ και οι ελεγκτές. Να περιληφθούν στη ΣΣΕ και οι νεοπροσλαμβανόμενοι κάτω των 25 ετών. Η επαγγελματική εξέλιξη να βασίζεται στη ΣΣΕ.

2. Όχι στο κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. Όχι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες. Απαιτούμε τη διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών. Τη διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας και την αποτροπή απολύσεων.

3. Να μην εφαρμοστούν αξιολόγηση - εξετάσεις! Και εμείς ρωτάμε: αξιολόγηση από ποιον και για ποιον; Θα μας βρουν μπροστά τους!

4. Όχι στα χαράτσια του ΟΕΕ. Να αποδεσμευτεί τώρα η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, αλλά και το Μητρώο της ΓΓΠΣ από την υποχρέωση για οικονομική τακτοποίηση στο ΟΕΕ.

5. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ για όλους – Πτυχίο που να εξασφαλίζει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σπρώχνουν τους εργαζόμενους μακριά από τα σωματεία τους, απαιτούν τη συμμετοχή τους στο ΟΕΕ για την υπερψήφιση των εκλεκτών τους!!! Χρόνια καλλιεργήθηκαν αυταπάτες ότι «είμαστε κοινωνικοί εταίροι» με τους καπιταλιστές, ότι «πετυχαίνει ο καλύτερος», «ο καθένας να κοιτάει το ατομικό του συμφέρον», «οι ελεγκτές είναι ελίτ που δεν τους πειράζει κανείς», «το μέλλον τους είναι εγγυημένο» κ.α. Οι ίδιοι που τάζουν τις «μεγάλες προοπτικές» και την «αξιοκρατία», σπρώχνοντας χιλιάδες νέους επιστήμονες να κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, είναι οι ίδιοι που τα κατάντησαν κουρελόχαρτα. Τίτλοι σπουδών ανίκανοι να εξασφαλίσουν τη σταθερή εργασία με προοπτική.

 

Καλούμε συνολικά τους εργαζόμενους του ελεγκτικού-λογιστικού κλάδου να οργανωθούν στα ταξικά τους σωματεία, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζουμε τη

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο),
Κόντρα στους εκμεταλλευτές μας και την Ε.Ε.