ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, τηλ. 38 10 081- 38 02 923 - ΦΑΞ 38 01 227 - ΑΘΗΝΑ.
Web site: www.pol.org.gr - E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2005

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (Π.Ο.Λ.) καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να αναστείλει άμεσα την εφαρμογή της παραγράφου 9 του άρθρου 20 του ν. 3296/2004, που καταργεί το όριο των τριακοσίων (300) ευρώ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις Πελατών - Προμηθευτών σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ.

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με ημερομηνία 19.1.2005!!! δημοσιεύεται η παρακάτω ανακοίνωση.

"Υποβολή φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση -όριο αξίας ενός έκαστου στοιχείου που υποβάλλεται."


Με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 20 του ν. 3296/2004 καταργήθηκαν οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ΚΒΣ, σύμφωνα με τις οποίες στις καταστάσεις Πελατών - Προμηθευτών και Πιστωτικών υπολοίπων, δεν συμπεριλαμβάνονταν συναλλαγές, εφόσον η αξία ενός εκάστου στοιχεί-ου που είχε εκδοθεί γι’ αυτές δεν υπερέβαινε τα τριακόσια (300) ευρώ και έτσι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών και Πιστωτικών υπολοίπων (ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής – χειρόγραφες, δισκέτες, μέσω taxisnet), θα περιλαμβάνουν στο εξής συναλλαγές, ανεξάρτητα από την αξία ενός εκάστου στοιχείου που έχει εκδοθεί γι’ αυτές. Για τις συναλλαγές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις εν λόγω καταστάσεις εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο ΠΟΛ 1163/1994.
Επισημαίνεται ότι, ο νέος τρόπος υποβολής των ως άνω καταστάσεων, ισχύει για αυτές που περιλαμβάνουν συναλλαγές οι οποίες πραγματοποιούνται από 1/1/2005 και στο εξής και θα υποβληθούν για πρώτη φορά με τον νέο τρόπο το έτος 2006 (από 30.9 του έτους αυτού και εφεξής)».
Η παραπάνω ρύθμιση πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν έγινε άμεσα αντιληπτή μέσα στον κυκεώνα των υποπεριπτώσεων και νέων ρυθμίσεων του ν. 3296/2004.
Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην απλοποίηση κατάργηση των τυπολατρικών διατάξεων του Κ.Β.Σ. που στην ουσία τίποτα δεν έχουν προσφέρει προς την κατεύθυνση της φοροδιαφυγής, προσθέτει νέο άνευ σημασίας όγκο στην εργασία των λογιστών και στις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι αντικειμενικό και άμεσο και από το γεγονός ότι τα λογιστικά προγράμματα θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες αιφνιδιαστικές αλλαγές και ακόμα και οι τηρούντες χειρόγραφο σύστημα θα πρέπει να τηρούν ξεχωριστές καρτέλες για τους πελάτες και προμηθευτές ακόμα και για συναλλαγές του ενός (1) ευρώ.
Θέλουμε να πιστεύουνε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα αντιληφθεί την τεράστια αναστάτωση που θα προκληθεί άνευ λόγου στα λογιστήρια κα θα κάνει δεκτή την πρόταση της Π.Ο.Λ., με την επαναφορά τουλάχιστον του προηγουμένου καθεστώτος.
 


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο Πρόεδρος                                         Ο Γενικός Γραμματέας


Δημήτρης Βαρελάς                                 Χάρης Κόκκινος