Λάρισα 21/12/07

Δελτίο τύπου.

Μέρος της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής φορολογικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής Αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος γνωστή σαν «επιτροπή Γεωργακόπουλου», που είχε συστήσει το 2001 ο τότε Υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κος Χριστοδουλάκης. Τις προτάσεις και την επιτροπή είχαμε καταγγείλει με ανακοίνωση μας στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα μας στο internet τον Απρίλιο του 2002.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούσαν τον «κορμό» του «εκσυγχρονισμού» ή της «ήπιας προσαρμογής» του φορολογικού μας συστήματος που προσαρμόζεται σε ένα καινούριο περιβάλλον εργασιακών και οικονομικών σχέσεων, που ακούει στο όνομα «ανταγωνιστικότητα», «ελευθερία της αγοράς».
Όπως είχαμε καταγγείλει και το 2002, από τις ίδιες τις προτάσεις γίνεται φανερό η αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος λίγων και ισχυρών συμφερόντων.
Το Νομοσχέδιο με τίτλο «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ - ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ- ΕΝΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που κατέθεσε η ΝΔ στη βουλή, υλοποιεί ακόμη ένα μέρος των κατευθύνσεων και θέσεων της «επιτροπής Γεωργακόπουλου».
Με το εν λόγω νομοσχέδιο από την 1-1-2008 επιβάλλεται ετήσιο χαράτσι με την ονομασία Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) στα πάσης φύσεως κτίσματα, οικόπεδα, αποθήκες κ.λπ. καταλύοντας κάθε έννοια προοδευτικής φορολόγησης. Μεγαλοϊδιοκτήτες και μικροϊδιοκτήτες φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς συντελεστή. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο νέος φόρος αντικαθιστά τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) συνιστά πρώτης τάξεως δώρο για τους έχοντες, τις τράπεζες, τους μεγαλοκαρχαρίες.
Η μείωση του φόρου μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 87%. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μέχρι σήμερα, ο ΦΜΑΠ χτυπούσε τους εργένηδες με περιουσία άνω των 243.600 ευρώ, τα ζευγάρια με ακίνητα αξίας άνω των 487.200 ευρώ αλλά και τις οικογένειες με ακόμη υψηλότερη περιουσία. Η κλίμακα υπολογισμού του ΦΜΑΠ προέβλεπε συντελεστές από 0,354% έως 0,949%. Ο φόρος αυτός φεύγει και στη θέση του μπαίνει ο φόρος κατοχής, ο οποίος και θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,1%. Είναι προφανές ότι το 0,1% είναι αισθητά μικρότερο σε σχέση με τους συντελεστές που προέβλεπε η κλίμακα του ΦΜΑΠ.
Μοναδικοί που χαμογελούν είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και οι μεγαλοκαρχαρίες, καθώς γι' αυτούς ο φόρος είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον ισχύοντα ΦΜΑΠ.
Το Ενιαίο τέλος ακινήτων που προτείνεται στην ουσία αποτελεί για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, ένα ακόμη φόρο για την μικρή ιδιοκτησία τους, αφού ήδη φορολογούνται μέσου του ΦΑΠ που εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Με την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης και την αντικατάσταση του φόρου γονικής παροχής με τέλος 1%, φοροαπαλλάσσονται οι μεταβιβάσεις των μεγάλων ιδιοκτησιών καθώς όσο πιο μεγάλη είναι η αξία τους τόσο πιο μεγάλο είναι το όφελος από τις αλλαγές.
Το Φορολογικό μας σύστημα προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομικής διαχείρισης, μεγαλώνοντας τις φορολογικές αδικίες και καταλύοντας κάθε έννοια προοδευτικής φορολόγησης. Διακατέχεται από την νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία της «δικαιοσύνης της κατανάλωσης», επιβάλλοντας έτσι αύξηση της έμμεσης φορολογίας.
Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, υλοποιεί τις θέσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Και οι δύο πιστοί στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού, της ανταγωνιστικότητας, του «εκσυγχρονισμού» ή «ήπιας προσαρμογής», συνθέτουν το παζλ της πιο αισχρής και φανερής αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των πλουσίων.


Η ΕΛΝΛ εμμένει στην προοδευτικότητα της φορολογίας, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τις προτάσεις της Π.Ο.Λ.
Απαιτούμε την φορολόγηση των κερδών και των περιουσιών των εφοπλιστών, των τραπεζών και των μεγαλοβιομηχάνων, του χρηματιστηρίου καθώς επίσης και των εχόντων και κατεχόντων. Μείωση των έμμεσων φόρων με προοπτική την κατάργηση τους στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Η αναμόρφωση του φορολογικού μας συστήματος αποτελεί μέρος των αναδιαρθρώσεων που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας και στην ΕΕ και στόχο έχουν την ενίσχυση της κερδοφορίας και της παντοδυναμίας του κεφαλαίου, των τραπεζών, των εφοπλιστών και των μεγαλοβιομηχάνων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναδιαρθρώσεις στην παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση.
Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, συμμετέχοντας το επόμενο διάστημα στις διεργασίες των σωματείων, των ΕΚ και των ομοσπονδιών για την υπεράσπιση και διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλισης.


Η καταδίκη του συνόλου των αναδιαρθρώσεων αποτελεί προϋπόθεση για οριστική διέξοδο από την λύση των λαϊκών προβλημάτων.

Παραθέτουμε συνδέσεις με ιστοσελίδες που περιέχουν δημοσιεύματα της εποχής της «επιτροπής Γεωργακόπουλου»