Λάρισα 08/02/2010

Ανακοίνωση.

ΜΑΖΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/02/2010 & ΩΡΑ 10:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Συνάδελφοι - σες.

apergia2-4-09 gseeΔιανύσαμε μια περίοδο (εδώ και 15 περίπου χρόνια) που υλοποιήθηκαν οδυνηρές αλλαγές όσο αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την οικονομία, την φορολογία, την παιδεία, την υγεία και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού (κάμερες, τρομονόμοι, κ.λ.π.),.

Διανύουμε μια περίοδο στην οποία βρίσκονται σε εξέλιξη , όχι μόνο αυτές οι αλλαγές, αλλά συγχρόνως  και τα οδυνηρά αποτελέσματα τους.

Θα διανύσουμε περίοδο νέων  ρυθμίσεων εις βάρος των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, που ήδη εξαγγέλλονται και από την τωρινή κυβέρνηση. 

Βλέπουμε ότι με συνέπεια και συνέχεια, όλες οι κυβερνήσεις, υλοποιούν τα προγράμματα που επεξεργάζονται και επιβάλουν, οι οργανισμοί που έχει συγκροτήσει το κεφάλαιο, ΕΕ, ΤτΕ, Ετ, ΔΝΤ, Πτ, ΠΟΕ, για την όλο και πιο μεγάλη κερδοφορία μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που οχυρώνονται και δρούν πίσω από αυτούς τους οργανισμούς. Συνεχίζουν τις αναδιαρθρώσεις και την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας και του δημοσίου πλούτου των λαών.  

Πρόκειται για οργανισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την λαϊκή βούληση και εκπροσώπηση. Είναι δημιούργημα των πολυεκατομμυριούχων για την προάσπιση και προαγωγή των συμφερόντων τους. Τα χρυσοπληρωμένα στελέχη αυτών των οργανισμών είναι μόνιμοι τεχνοκράτες και δεν εκλέγονται. Εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ιδίων και μερικών χιλιάδων ανθρώπων - αφεντικών, που το μόνο μέλημα τους είναι η αύξηση της κερδοφορίας τους, πάση θυσία. Παρ' όλα αυτά επιβάλουν την θέληση τους σε όλα τα κράτη του κόσμου σε συνεργασία με κυβερνήσεις υποτελείς, που οι άνθρωποι τους είτε εξαγοράζονται είτε αποτελούν μέρος αυτών των συμφερόντων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες καταλύεται κάθε έννοια, Εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Το θέλημα και οι ζωές των εργαζομένων υποτάσσονται στις ανάγκες και τους σχεδιασμούς των πάμπλουτων που κρύβωνται πίσω από τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Πρόκειται λοιπόν για μια ιδιότυπη παγκόσμια δικτατορία που επιβάλλεται στους λαούς.

 

Διεύρυνση ελλείματος

Συνάδελφοι - σες

Η σημερινή οικονομική κρίση, είναι αποτέλεσμα αυτών των αναδιαρθρώσεων, που παγκόσμια έχουν επιβάλει  στους λαούς. Η κρίση δεν τους έχει διδάξει τίποτε. Είναι ακόμη μια ευκαιρία γι αυτούς. Τρομοκρατούν τον λαούς, όπως και τον λαό μας, για να καλλιεργήσουν το έδαφος για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και των οδυνηρών αλλαγών, σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ αυτών που πλουτίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Κι αυτοί που πλουτίζουν δεν είναι έτσι αφηρημένα κάποιες τράπεζες, επιχειρήσεις εφοπλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρίες. Πίσω από αυτές βρίσκονται άνθρωποι - μέτοχοι, διευθυντές και διοικητικά στελέχη με εξωφρενικά υψηλά εισοδήματα - μισθούς, που τους αύξησαν με νόμους του κράτους που έχουν επιβάλει. Μέσω της φορολογίας, της έντασης της εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού, την μείωση των μισθών, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας.

 

Αλήθεια πόσα χρόνια έχουν περάσει από την προπαγάνδα των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, περί ισχυρής Ελλάδας, μισθούς Γερμανίας κ.λ.π.. Εκτός αν εννοούσαν την ισχυροποίηση και τον πλουτισμό των επιχειρηματιών, τραπεζιτών κ.λ.π, που έλαβε χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

Το σύνθημα περί λιγότερου κράτους που διατυμπάνιζε η νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει επιβληθεί παγκόσμια. ήταν ψευδεπίγραφο. Η παρέμβαση του κράτους όλα αυτά τα χρόνια μεγάλωσε, τόσο όσον αφορά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του, όσο και όσον αφορά την παρέμβαση του στην οικονομία. Αυτό που έχει αλλάξει ουσιαστικά είναι το κράτος που βρίσκετε υπό διάλυση και που αφορά τον λαό και τις κοινωνικές δαπάνες. Εξάλλου το κράτος κοινωνικής πρόνοιας δεν υπάρχει στον θεωρητική αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόζεται σήμερα.

Έτσι λοιπόν τα πάντα ρυθμίζονται από το κράτος που ελέγχει και καθορίζει την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Δισεκατομμύρια δόθηκαν σε επιδοτήσεις που εξανεμίσθηκαν στα σαγόνια των καρχαριών, σε φοροαπαλλαγές, σε χάρισμα χρεών, σε ρυθμίσεις εισφορών ασφάλισης, σε εθελούσιες εξόδους, κ.λ.π.

 

Αυτό που έχει πτωχεύσει σήμερα είναι και η νεοφιλελεύθερη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος.

Είναι ξεκάθαρο για το ταξικό κίνημα, πως τα μέτρα που εξαγγέλλονται δεν αφορούν την κρίση. Είναι σχεδιασμένα και προαποφασισμένα εδώ και χρόνια, με σύμφωνα σταθερότητας, πράσινες και λευκές βίβλους, οδηγίες Μπολκενστάιν, συνθήκες Λισαβόνας, Μπολόνιας, στις οποία συμμετείχαν ενεργά και ψηφίσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Σε αυτό τον σχεδιασμό δεν περιλαμβάνεται καμία έννοια κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, δικαιωμάτων, συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Συνάδελφοι - σες

Η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στην χώρα μας μπορούσαν και μπορούν να αντιδράσουν έτσι ώστε να ανατραπεί  όλη αυτή η αρνητική κατάσταση για τους εργαζόμενους. Αντ' αυτού, στήριξαν και στηρίζουν ουσιαστικά την αντεργατική πολιτική, συνέβαλαν και συμβάλουν στον αποπροσανατολισμό. Εγκλωβισμένοι στην εξυπηρέτηση του δικομματικού σκηνικού, φροντίζουν να μη ενημερώνουν τους εργαζόμενους γι αυτό που έρχεται, προκειμένου να μη αντιδρούν έγκαιρα οργανωμένα και συντονισμένα.

 

Συνάδελφοι - σες

progr. statherothtas

Πολλοί συνάδελφοι μας, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας. Πολλοί από αυτούς δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας. Αυτοί που δουλεύουν σε πολλές περιπτώσεις είναι κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι. Σε αυτό φέρνουν ευθύνη και οι συνάδελφοι λογιστές προϊστάμενοι των λογιστηρίων. 

Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η τρομοκρατία κυριαρχούν στους χώρους δουλειάς. Πολλές φορές ο εργαζόμενος αναγκάζεται να κάνει πράγματα σε βάρος της αξιοπρέπειας του.

Οι εργαζόμενες παντρεμένες συναδέλφισες, μαζί με τα προβλήματα και τα βάρη της οικογένειας, αντιμετωπίζουν και την απειλή της απόλυσης σε περίπτωση που μείνουν έγκυες. 

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που νέοι συνάδελφοι μας, δουλεύουν χωρίς να αμείβονται, μόνο και μόνο για να έχουν εμπειρία. 

Συνεχίζονται και εμπλουτίζονται  οι επαγγελματικοί και μορφωτικοί φραγμοί κυρίως για την νεολαία, στερώντας την από κάθε δικαίωμα μόρφωσης, εργασιακών δικαιωμάτων και ασφάλισης. Επέκταση αυτής της κατάστασης είναι η υλοποίηση από φορείς, «μηχανισμούς προώθησης αυτής της υποβάθμισης των πτυχιούχων», της λεγόμενης δια βίου κατάρτισης που στην ουσία ακυρώνει τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην πράξη και επιβάλουν μόνιμα ετήσια επιπλέον χαράτσια για το δικαίωμα στην δουλειά.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι και ο αποκλεισμός των νέων πτυχιούχων από διαγωνισμούς στο δημόσιο αφού πλέον το πτυχίο δεν αποτελεί προσόν, αλλά οι άδειες επαγγέλματος που απαιτούνται πολλά χρόνια για την απόκτηση τους.

Στην κατάσταση αυτή έχει συμβάλει και η ανάμειξη του οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το ΟΕΕ εποπτεύεται από το υπουργείο οικονομικών και είναι από τους φορείς που υλοποιούν τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κάθε κυβέρνησης. Έτσι λοιπόν υλοποιεί την κατεύθυνση της δια βίου μάθησης και της απαξίωσης των πτυχίων, της αποσύνδεσης τους από το επάγγελμα, όπως επίσης υλοποιεί και την κατεύθυνση για την κοινωνική ασφάλιση ιδρύοντας επαγγελματικό ταμείο. Καμία αναφορά για τον σκοπό που ιδρύθηκε, δηλαδή το οικονομολογικό επάγγελμα.

 

 

Το φορολογικό

Πράσινη ανάπτυξηΣυνάδελφοι - σες

Η πρόσφατη αύξηση των έμμεσων φόρων (ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ποτά, τσιγάρα), επιβαρύνει την τιμή ειδών και υπηρεσιών και χτυπάει καίρια τα μικρά εισοδήματα, γιατί όλο σχεδόν το εισόδημα των εργαζομένων μισθωτών και συνταξιούχων, δαπανάται για την απόκτηση των αναγκαίων για την επιβίωσή τους.
Το «νέο μέτρο των αποδείξεων» με τον τρόπο που μπαίνει και όπως προτίθεται να το αξιοποιήσει η κυβέρνηση, στην ουσία σημαίνει κατάργηση ή στην καλύτερη περίπτωση περιορισμό του αφορολογήτου ορίου.
Η παραφιλολογία για το ποιες αποδείξεις εκπίπτουν και ποιες όχι, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στους χαμηλόμισθους και τους φορτώνει με το άγχος της επιλογής, της διατήρησης και της αναζήτησης αποδείξεων χωρίς ουσιαστικό όφελος.
Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των χαμηλοεισοδηματιών.
Και φυσικά, είναι μύθος το δήθεν αφορολόγητο των χαμηλοεισοδηματιών, αφού όλους μας πιάνει η τσιμπίδα της έμμεσης φορολογίας, η οποία, όσο πιο μικρό είναι το εισόδημα, τόσο πιο επώδυνη είναι.
Με όλα αυτά τα μέτρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μείωση του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Δηλαδή για μια ακόμη φορά, παίρνουν από τα λαϊκά στρώματα για να καλύψουν τα ελλείμματα που δημιούργησαν με τις παροχές και τις φορολογικές ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.
Αν πράγματι η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, δεν έχει παρά να διατηρήσει το αφορολόγητο και όλες οι αποδείξεις να αποτελέσουν κριτήριο για την αύξησή του. 
Οι «νέες τεχνολογίες» παρέχουν σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων για τον περιορισμό της παράνομης φοροδιαφυγής.

Ιδιαίτερα, σκανδαλώδες είναι το θέμα που έχει σχέση με την φορολογία του εφοπλιστικού κεφαλαίου στα υπό Ελληνική σημαία πλοία.
Η φορολόγηση των υπό Ελληνική σημαία πλοίων, γίνεται όχι με βάση τα λογιστικά τους αποτελέσματα, αλλά με έναν συνδυασμό παραμέτρων ανάλογα με την χωρητικότητα, την ηλικία και τον τύπο του κάθε πλοίου και φυσικά δεν έχει να κάνει με την φοροδοτική ικανότητα των εφοπλιστών.
Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι πληρώνουν περίπου το 7% των κερδών τους σε φόρους, έναντι 24% που καταβάλλει ένας «μέσος» εργαζόμενος, με ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 30.000 ευρώ.

 

Συνάδελφοι - σες

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον κλάδο μας είναι και προβλήματα των υπόλοιπων κλάδων των εργαζομένων. Είναι αυτονόητο οτι η αντιμετώπιση τους προϋποθέτει την συμπαράταξη με τα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Τον ρόλο του συντονισμού τους θα έπρεπε να το παίξει η ΓΣΕΕ, που όμως σφυρίζει αδιάφορα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση θα έπρεπε να αντιδράσουμε. Έτσι η ΕΛΝΛ και η ΠΟΛ, μαζί με άλλα σωματεία, ΕΚ και ομοσπονδίες που αντιδρούσαν και αντιστέκονταν στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων συμπαραταχτήκαν σε ένα ενιαίο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έτσι ώστε να συντονίζουν και να οργανώνουν τους αγώνες τους.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να δυναμώσουν και να μαζικοποιήσουν με την συμμετοχή τους το πανεργατικό αγωνιστικό μέτωπο των συνδικάτων, εργατικών κέντρων και σωματείων, για να μπορέσουν να αντισταθούν στην επίθεση που δέχονται στα εργασιακά, επαγγελματικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Στην βάση αυτή σας καλούμε να δώσετε παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στην Κεντρική πλατεία την ΤΕΤΑΡΤΗ 10/02/2010 στις 10:30 π.μ και συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο η Ε.Λ.Ν.Λ και η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικάτων και σωματείων του νομού.

 

Διεκδικούμε:

 • Μέτρα τώρα για την ανεργία των νέων πτυχιούχων. Η εργασία, είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων.

 • Αμοιβές που να πληρούν τις βασικές μας  ανάγκες και οι οποίες δεν πρέπει να είναι μικρότερες από  1.500 ¤ για το Λογιστή &  1.400 ¤ για το Βοηθό .  Πλήρη &  σταθερή εργασία για όλους

 • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού

 • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (υγεία, συνταξιοδότηση, πρόνοια)

 • Προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού

Την κατάργηση του ν. 2515/97, του Π.Δ. 340/98 και του άρθρου 17 του ν. 3470/2006.

 • ΟΧΙ στην αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Να δίνονται ¶δειες σε όλους όσους συμπληρώνουν την προϋπηρεσία, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση.

 • Συμμετοχή στους διαγωνισμούς του δημοσίου των νέων πτυχιούχων με βάση το πτυχίο.

 • Υπερασπίζουμε την αξία των πτυχίων μας και απαιτούμε ένα αναβαθμισμένο δωρεάν σύστημα παιδείας, που θα παρέχει σύγχρονη και ολοκληρωμένη μόρφωση και όχι απλά κάποιες ειδικευμένες γνώσεις. Δεν ανεχόμαστε να είμαστε οι μόνιμοι χρηματοδότες λειτουργίας του Ο.Ε.Ε. με τα «χαρατσώματα» της έκδοσης και της ανανέωσης των Αδειών.

 • ΟΧΙ περιορισμούς & εμπόδια στην εξέλιξη όσων ασκούν το λογιστικό επάγγελμα.

 • ΟΧΙ στις κατηγοριοποιήσεις, στην υποδαύλιση και δημιουργία ενδοεπαγγελματικών αντιθέσεων.

 • Κατάργηση των ποινών και κυρώσεων σε βάρος του Λογιστή. Κατάργηση της συνυπευθυνότητας.

 

Οι προτάσεις της Ε.Λ.Ν.Λ. & της ΠΟΛ για το φορολογικό:
1. Αφορολόγητο όριο 15.000 για κάθε φορολογούμενο προσαυξημένο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή του.
2. Την παρακάτω φορολογική κλίμακα.
 

ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ

ΦΟΡΟΣ

Σ Υ Ν Ο Λ Ο

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΦΟΡΟΥ

15.000

0

0

15.000

0

1.000

2

20

16.000

20

1.000

4

40

17.000

60

1.500

6

90

18.500

150

1.500

8

120

20.000

270

2.000

10

200

22.000

470

2.000

12

240

24.000

710

2.000

15

300

26.000

1.010

2.000

18

360

28.000

1.370

2.000

21

420

30.000

1.790

2.000

24

480

32.000

2.270

2.000

27

540

34.000

2.810

2.000

30

600

36.000

3.410

2.000

34

680

38.000

4.090

2.000

38

760

40.000

4.850

2.000

42

840

42.000

5.690

2.000

46

920

44.000

6.610

2.000

50

1.000

46.000

7.610

2.000

55

1.100

48.000

8.710

2.000

60

1.200

50.000

9.910

ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝ

65

 

 

 


3. Διατήρηση των εκπτώσεων από τα έσοδα στο ύψος του 100% των δαπανών (ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ενοίκια, ενοίκια και δίδακτρα παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι για την αγορά πρώτης κατοικίας), καθώς και τα έξοδα που βαρύνουν άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία.
4. Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών εισοδήματος και ένταξή του στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος.
5. Ουσιαστική λειτουργία του πόθεν έσχες που να καλύπτει:

• Την αγορά ομολόγων έντοκων γραμματίων
• Αγορά μετοχών
• Κεφάλαιο ίδρυσης και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ και ΕΠΕ
• Καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης
• Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών.

6. Λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τηρούμενα βιβλία.
7. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
8. Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι αντικειμενικές αξίες να οριστικοποιούνται μέχρι 31.12 κάθε έτους. Ουσιαστική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Κατάργηση κάθε είδους ιδιοκτησίας σε ορεινούς όγκους, δάση, ακτές από επιχειρηματίες και την εκκλησία. εξαίρεση μόνο των λατρευτικών χώρων.
9. Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, σχολικά είδη και φάρμακα.
10. Μείωση δημοτικών τελών, αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στους Ο.Τ.Α., κατάργηση των διοδίων.
11. Αποδέσμευση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων από την υποχρεωτική καταβολή των φόρων.
12. Κατάργηση κάθε είδους «χαριστικών» περαιώσεων. Αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος και των νέων τεχνολογιών.
13. Επανασχεδιασμός των εντύπων δηλώσεων, πλήρης εναρμόνισή τους με το λογιστικό σχέδιο για τα νομικά πρόσωπα. Δήλωση περιουσίας και εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα.
14. Κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

15. Μηχανογράφηση των συναλλαγών με τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ.

 

ΜΑΖΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/02/2010 & ΩΡΑ 10:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ