ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ.
ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 6.- ΤΗΛ 250708

www.elnl.gr - email: elnl@elnl.gr

Λάρισα…25/09/2003.

Εισήγηση Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης 25/9/2003


Εκ μέρους του ΔΣ σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας για την πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής μας συνέλευσης.
Τα τρία προηγούμενα χρόνια Το Δ.Σ. έδωσε αρκετές μάχες σε εργασιακά ζητήματα, σε κλαδικά ζητήματα και σε επιμορφωτική και ενημερωτική δραστηριότητα.

Στα εργασιακά ζητήματα.
Συμμετείχαμε σε όλες τις δραστηριότητες, τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες που διοργάνωσε το ΕΚΝΛ, η ΓΣΕΕ, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Η συμμετοχή αυτή εκφράζεται όχι μόνο σαν παρουσία στις εκδηλώσεις αλλά και σαν συνδιοργάνωση με άλλους φορείς και σωματεία.
Το περιεχόμενο της δραστηριότητας αυτής είχε να κάνει.
1. Με την κατάργηση του 8ωρου και την γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Εμείς εναντιωθήκαμε σε αυτή την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που ουσιαστικά οδηγεί σε ξεζούμισμα των εργαζομένων και περισσότερη εντατικοποίηση, ενώ είναι σε πλήρη αντίθεση στην πράξη με τις διακηρύξεις της για μείωση της ανεργίας.
2. Αντισταθήκαμε στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και την μείωση των συντάξεων. Απαιτήσαμε να δοθούν τα χρήματα που χρωστάνε κράτος και επιχειρήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Θεωρούμε παράλογο να παίζονται τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο.
3. Δεν συμφωνούμε και εναντιωθήκαμε στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων. (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ κλπ)
4. Στηρίξαμε συναδέλφους που τελούσαν υπό διωγμό ή υπό απόλυση καθώς και απολυμένους συναδέλφους.
5. Διεκδικήσαμε ουσιαστικές αυξήσεις της τάξης του 7% για την ΣΣΕ. Αυτό όμως στο βαθμό που δεν γίνεται μαζική υπόθεση δεν μπορεί να αποκτήσει δυνατότητα υλοποίησης. Χρειάζεται μαζική κινητοποίηση για να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις μας και να μας λάβουν σοβαρά υπό όψιν τους . Στηρίζουμε την τακτική της ΠΟΛ υπογραφή μονοετούς ΣΣΕ. Επίσης μεγάλο εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι η ΕΓΣΣΕ που υπογράφει η ΓΣΕΕ, είναι σε χαμηλά επίπεδα , γύρω στο 4,3% και 3.5% για εφέτος και είναι διετής. Δηλαδή καταδικάζει τις ομοσπονδίες σε χαμηλές συμβάσεις για 2 χρόνια, γιατί όταν η ΣΣΕ πάει στην διαιτησία η σύμβαση που θα υπογραφεί θα κυμαίνεται στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ.
6. Συμμετείχαμε σε όλες τις αντιπολεμικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον λαό του ΙΡΑΚ, της Κούβας που απειλείται, της Βενεζουέλας και όλων των λαών της γης, που προσπαθεί να υποτάξει η νέα τάξη πραγμάτων. Πιστεύουμε πως η διακήρυξη των Εθνών για αυτοδιάθεση και αυτοκυριαρχία των λαών καταστρατηγείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
7. Είμαστε υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, όπως εδώ και χρόνια εφαρμόζεται και στις εκλογές των συλλόγων.

Για τα κλαδικά ζητήματα.
Το ζήτημα του νόμου 2515/97 και του ΠΔ340/98 που ρυθμίζει τα του επαγγέλματος του Λογιστή μπήκε στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. Σε πλήρη συνεννόηση με την Π.Ο.Λ συντονίσαμε τις κινήσεις μας στην κατεύθυνση κατάργησης των διατάξεων που είναι επιβλαβείς για το σύνολο του κλάδου. Εναντιωθήκαμε στις εξετάσεις προαγωγής από τάξη σε τάξη και την κατάργηση αυτών των διαβαθμίσεων με παράλληλη αναγνώριση των πτυχίων. Μερικές αλλαγές όσον αφορά τον αποκλεισμό πολλών συναδέλφων πετύχαμε, έτσι ώστε να μην χάσουν τις δουλειές τους. Σε τοπικό επίπεδο προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε κοινές στάσεις και δράσεις με την ΕΦΕΕΛ και ήρθαμε σε επαφή με τους σπουδαστές και τους καθηγητές του Τ.Ε.Ι. Μάλιστα είχε κανονισθεί και εκδήλωση στο Τ.Ε.Ι αλλά αναβλήθηκε λόγω του πολέμου στο ΙΡΑΚ.
Για την επιμόρφωση και την ενημέρωση των συναδέλφων, διοργανώσαμε 5 σεμινάρια σχετικά με τις αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία και πρόθεση μας είναι να διπλασιαστούν. Δηλαδή να γίνονται 2 σεμινάρια τον χρόνο που να καλύπτουν όλα τα φορολογικά αντικείμενα.
Επίσης να τονίσουμε ότι με την παρέμβαση μας αυτή σπάσαμε το καθεστώς εμπορίας της επιμόρφωσης των λογιστών.
Πέρα όμως από τα σεμινάρια η Ε.Λ.Ν.Λ, προχώρησε και στην δημιουργία δικτυακού τόπου με ειδήσεις και νέα από το σωματείο, αλλά και ενημέρωση σε φορολογικά θέματα.
Πρόσφατα αναπτύχθηκε συνεργασία με το νέο site Φόρο – Λογιστική Ενημέρωση www.fle.gr, που περιέχει τα πάντα από Φορολογική, Λογιστική, Ασφαλιστική, Εργατική και Κλαδική ενημέρωση και μάλιστα αυτόματη ενημέρωση με email για κάθε αλλαγή στην νομοθεσία.
Επίσης αξίζει να τονίσουμε ότι η συνεργασία με την Π.Ο.Λ για όλα αυτά τα ζητήματα υπήρξε άψογη χωρίς προβλήματα. Μάλιστα η Π.Ο.Λ διοργάνωσε, για πρώτη φορά εκτός Αθηνών, το φετινό Γενικό συμβούλιο της στην πόλη μας και είχαμε την τιμή να το φιλοξενήσουμε.
Γεγονός που μας τιμά ιδιαίτερα.

Για το Φορολογικό σύστημα.
Το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας είναι άδικο διότι δεν ανταποκρίνεται στη βασική αρχή της συμβολής στα δημόσια έσοδα του καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Είναι σκόπιμα γραφειοκρατικό και αδύναμο να συλλάβει την φορολογητέα ύλη.
Η κύρια πηγή εσόδων του είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καθώς και οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι εξαναγκάζονται να πληρώνουν φόρους και σε πλασματικά εισοδήματα.

Για την δράση και την λειτουργία του Δ.Σ.
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Ν.Λ συνεδρίαζε τακτικά κάθε μήνα σύμφωνα με το καταστατικό και έκτακτα αρκετές φορές όταν χρειάστηκε. Οι τυχόν απουσίες μελών του Δ.Σ. ήταν δικαιολογημένες. Παραμένει όμως ανοιχτό το θέμα της επικοινωνίας με όλους τους συναδέλφους, όπως επίσης παραμένει ανοιχτό το θέμα της παραπέρα ανάπτυξης της Ε.Λ.Ν.Λ Να μην μείνει ούτε ένας συνάδελφος που να μην είναι γραμμένος στα μητρώα μας.
Πρέπει λοιπόν να μπει στην προτεραιότητά μας η παραπέρα μαζικοποίηση της Ε.Λ.Ν.Λ και η ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας της με την εξασφάλιση της ζωντανής συμμετοχής όλων των συναδέλφων.
Ήταν μεγάλη μας τιμή το ότι η ΠΟΛ επέλεξε την Λάρισα για να πραγματοποιήσει το Γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Και έγινε για πρώτη φορά έξω από την Αθήνα.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πούμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα.
Στις συνεδριάσεις του ΔΣ καλούνται να συμμετέχουν και μέλη έξω από το ΔΣ.
Δώσαμε μάχες και πρωτοστατήσαμε σε κάθε εκδήλωση του Ε.Κ.Λ που μας παρέχει στέγη και σε κάθε κάλεσμα της ΠΟΛ. Σε αγώνες για την κοινωνική ασφάλιση, τις εργασιακές μας σχέσεις, τις συμβάσεις, τον ιμπεριαλιστικό Πόλεμο αλλά και τα κλαδικά ιδιαίτερα προβλήματα.
Σταθήκαμε δίπλα σε συναδέλφους που απολύθηκαν. Σε συναδέλφους που δεν πληρωνόταν με την ΣΣΕ. Βγήκαμε με την Επιθεώρηση εργασίας για έλεγχο σε μεγάλα λογιστικά γραφεί επιχειρήσεις και διαπιστώσαμε την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών που μετά λύπης μας είναι και συνάδελφοι.


Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο Διάστημα.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις οι μεγαλοεργοδότες και το κεφάλαιο γενικά κατορθώνει να προωθεί την στρατηγική του σε βάρος των εργαζομένων και της εργατικής τάξης, γενικά, και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Συνυπεύθυνες όμως με τους πολιτικούς εκφραστές του κεφαλαίου είναι και οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για να ενημερώσουν και να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων και της εργατικής τάξης συνολικά, αλλά αποδέχονται και στηρίζουν και προωθούν τις αντιλήψεις και τις τακτικές του κεφαλαίου.
Οι εργαζόμενοι όμως δεν πρέπει να θεωρούν αναπόφευκτες και τελεσίδικες τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων σε βάρος τους. (ανατροπές εργασιακών σχέσεων και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, ιδιωτικοποιήσεις κλπ)
Επόμενα τα αιτήματα της πάλης και οι στόχοι τους δεν πρέπει να περιορίζονται στην άμυνα. Πρέπει οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα μαζί με την μικρομεσαία αγροτιά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ανατραπεί η πολιτική που κυριαρχεί και των φορέων που την επιβάλλουν.
Με τη γραμμή της αντίστασης και αντεπίθεσης πρέπει να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις συνέπειες και να δυσκολέψουμε τα χειρότερα που έρχονται. Να ανοίξουμε σαν εργαζόμενοι τις προϋποθέσεις και το δρόμο για μια φιλολαϊκή πολιτική υπέρ των ταξικών συμφερόντων και δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.
Εμείς πιστεύουμε ότι η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να στοχεύει και να διευκολύνει λύσεις που θέλουν να επιβάλλουν Eυρωβιομήχανοι και θέλουν να συνδιαμορφώσουν μέσα από τον "Κοινωνικό Διάλογο" τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα (ΣΕΣ), ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ.
Προτιμάμε το κίνημα των δρόμων της αντίστασης και όχι το δρόμο της ταξικής συνεργασίας και της συμμετοχής ως συνομιλητές σε επίσημες συναντήσεις και φόρουμ.
Ναι θέλουμε ένα άλλο κόσμο, όχι όμως τον κόσμο της εκμετάλλευσης και της προσαρμογής σης καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων μας για το 2003 και οι στόχοι μας είναι οι παρακάτω:

1. Κατάργηση στην συνυπευθυνότητα και την ποινικοποίηση της εργασίας μας.
2. Να καταργηθούν οι αντιλογιστικοί νόμοι 2515/97 και το ΠΔ 340/98. Αναγνώριση των πτυχίων των ανωτάτων και ανωτέρων ιδρυμάτων.
3. Κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων που δίνουν το δικαίωμα να αποκτούν άδεια όσοι εργάζονται στο δημόσιο.
4. Κατάργηση των εξετάσεων για προαγωγή σε άδεια ανώτερης τάξης που προωθεί η κυβέρνηση και η ΚΔ του ΟΕΕ. Να μην Περάσει η πολιτική της υποβάθμισης των πτυχίων και η δια βίου κατάρτιση που δεν συμβαίνει μόνο στους λογιστές αλλά και στους Καθηγητές, δασκάλους μέχρι πρόσφατα και στους ταξιτζήδες και σε πολλούς άλλους κλάδους.
5. Να μην αναγνωριστεί το ΟΕΕ σαν οργανωτής του επαγγέλματος, που θα μπορεί να επιβάλει πειθαρχικές ποινές και πρόστιμα σε συναδέλφους , όταν το ίδιο και δεν τους δίνει το δικαίωμα ψήφου, αλλά και τα περισσότερα μέλη του δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα. (Μέλη του ΟΕΕ μπορούν να είναι Υπουργοί, Βιομήχανοι, Καθηγητές, Έμποροι, που έχουν πτυχίο ΑΕΙ οικονομικής κατεύθυνσης.). Θέλουμε ένα Ο.Ε.Ε επιστημονικό και όχι συνδικαλιστικό φορέα. Η οργάνωση και η λειτουργία του λογιστικού επαγγέλματος ανήκει στους φορείς που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στον κλάδο και είναι οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.
6. Απόρριψη κάθε προσπάθειας υποβάθμισης των συλλογικών μας συμβάσεων και αποδιοργάνωσης των εργασιακών σχέσεων.
7. Παλεύουμε για ένα νόμο που δεν θα επιβάλλει αποκλεισμούς , που δεν θα επιβάλλει ευθύνες που δεν μας ανήκουν , για ένα νόμο προϊόν συλλογικής επεξεργασίας που θα κατοχυρώνει τα πραγματικά συμφέροντα όλων όσων ασκούν το λογιστικό επάγγελμα, πτυχιούχων Α.Ε.Ι. -Τ.Ε.Ι. Ι.Ε.K. Ένας νόμος που θα λαμβάνει υπόψη του το επίπεδο γνώσεων του καθένα, χωρίς αποκλεισμούς στην εξέλιξη .
8. Να γίνει δεκτό στο σύνολο του το σχέδιο της Συλλογικής σύμβασης της Π.Ο.Λ. Ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν την απώλεια των τελευταίων χρόνων. Επίδομα Ισολογισμού 80% σε όλο το λογιστήριο.
9. Μέτρα για την ανεργία. Πλήρη απασχόληση με 35ώρο, 7ώρο, 5νθήμερο. Όχι στην ελαστικοποίηση της εργασίας και την μερική απασχόληση.
10. Δημόσια καθολική ασφάλιση, μείωση ορίων ηλικίας. Στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
11. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιλογιστικών νόμων, πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας, κανένας περιορισμός στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην κατάργηση των διαδηλώσεων.
12. Κατώτερος μισθός 1100 ευρό.
13. Κατώτερη σύνταξη 880 ευρό.
14. Όχι στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας.
15. Δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία. Μέτρα για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Να περιοριστεί η υποκουλτούρα των τηλεοπτικών καναλιών.
16. Λέμε όχι στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό. Όχι στην εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών. Να έχουν τα ίδια δικαιώματα, εργασιακά, αμοιβών και ασφαλιστικά. Να στηριχτούν οικονομικά οι χώρες προέλευσης τους για να σταματήσει το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης.

Καλούμε την Επιθεώρηση εργασίας, όπως και το ΙΚΑ να διενεργούν έλεγχο για την εφαρμογή των ΣΣΕ στους χώρους εργασίας.

Για την Απλή Αναλογική.
Απαιτούμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν εκλογικό σύστημα στις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας γιατί είναι το πιο αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό σύστημα.

Οι θέσεις Ε.Λ.Ν.Λ για το φορολογικό σύστημα είναι οι παρακάτω:

· Κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
· Έλεγχος σε βάθος των μεγάλων επιχειρήσεων
· Μείωση της έμμεσης φορολογίας με την επιβολή χαμηλού ή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
· Προοδευτική φορολογική κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια, με μείωση του φόρου των χαμηλών κλιμακίων και αύξηση των συντελεστών των υψηλών κλιμακίων.
· Θέσπιση της αρχής του ενιαίου της φορολογίας. Όλα τα εισοδήματα να αθροίζονται και να φορολογούνται.
· Απλούστευση του φορολογικού συστήματος, με σταθερούς κωδικοποιημένους φορολογικούς νόμους και μείωση των φορολογικών εντύπων. Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών.
· Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολογίας ορισμένων κατηγοριών εισοδημάτων.
· Περιορισμό της φορολογητέας ύλης με βάση τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία.
· Αύξηση του αφορολόγητου ποσού στο όριο φτώχιας, όπως το υπολογίζει η εθνική στατιστική υπηρεσία.
Επιβάλλεται η απλούστευση και η κωδικοποίηση όλης της φορολογικής νομοθεσίας. Αυτό που συμβαίνει με τα συνεχή μπαλώματα και το πλήθος των εγκυκλίων είναι απαράδεκτο. (Εκδόθηκαν 360 περίπου εγκύκλιοι το περασμένο έτος (2002)).

Συνάδελφοι – σες
Με μαζική συμμετοχή μπορούμε να πετύχουμε πολλά από τα παραπάνω αιτήματα μας.
Μπροστά μας έχουμε τις εκλογές στο σωματείο. Να βοηθήσουμε όλοι για μεγάλη συμμετοχή έτσι ώστε να δυναμώσει και να αυξηθεί η παρουσία μας στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα.
Ο κάθε συνάδελφος οφείλει να ειδοποιήσει τους γνωστούς του και να τους παροτρύνει να έρθουν να ψηφίσουν. Επίσης υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δεν είναι γραμμένοι στην ένωση.
Να φροντίσουμε μέχρι τις εκλογές να γίνουν μέλη μας.


Το Δ.Σ.