Λάρισα…26/09/2006.


Εισήγηση Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης 26/9/2006


Εκ μέρους του ΔΣ σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας για την πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής μας συνέλευσης.
Τα τρία προηγούμενα χρόνια Το Δ.Σ. έδωσε αρκετές μάχες σε εργασιακά ζητήματα, σε κλαδικά ζητήματα και σε επιμορφωτική και ενημερωτική δραστηριότητα.
 

Στα εργασιακά ζητήματα.
Συμμετείχαμε σε όλες τις δραστηριότητες, τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες που διοργάνωσε το ΕΚΝΛ, η ΓΣΕΕ, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Η συμμετοχή αυτή εκφράζεται όχι μόνο σαν παρουσία στις εκδηλώσεις αλλά και σαν συνδιοργάνωση με άλλους φορείς και σωματεία.
Το περιεχόμενο της δραστηριότητας αυτής είχε να κάνει.

1. Με απολύσεις συναδέλφων, με την αντεργατική νομοθεσία που βιώνουμε, με την ανασφάλιστη εργασία.
2. Αντισταθήκαμε στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και την μείωση των συντάξεων. Απαιτήσαμε να δοθούν τα χρήματα που χρωστάνε κράτος και επιχειρήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Θεωρούμε παράλογο να παίζονται τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο.
3. Δεν συμφωνούμε και εναντιωθήκαμε στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων. (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ κλπ)
4. Στηρίξαμε συναδέλφους που τελούσαν υπό διωγμό ή υπό απόλυση καθώς και απολυμένους συναδέλφους.
5. Διεκδικήσαμε ουσιαστικές αυξήσεις για την ΣΣΕ 2006. Αυτό όμως στο βαθμό που δεν γίνεται μαζική υπόθεση δεν μπορεί να αποκτήσει δυνατότητα υλοποίησης. Χρειάζεται μαζική κινητοποίηση για να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις μας και να μας λάβουν σοβαρά υπό όψιν τους . Στηρίζουμε την τακτική της ΠΟΛ υπογραφή μονοετούς ΣΣΕ. Επίσης μεγάλο εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι η ΕΓΣΣΕ που υπογράφει η ΓΣΕΕ, είναι σε χαμηλά επίπεδα και είναι διετής. Δηλαδή καταδικάζει τις ομοσπονδίες σε χαμηλές συμβάσεις για 2 χρόνια, γιατί όταν η ΣΣΕ πάει στην διαιτησία η σύμβαση που θα υπογραφεί θα κυμαίνεται στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ.
6. Εκδηλώσαμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που δοκιμάζονται από τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, όπως στον λαό του Λιβάνου, του ΙΡΑΚ, της Παλαιστίνης, της Κούβας .

Για τα Σεμινάρια

Για την επιμόρφωση και την ενημέρωση των συναδέλφων, διοργανώσαμε 6 σεμινάρια σχετικά με τις αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία και πρόθεση μας είναι να διπλασιαστούν. Δηλαδή να γίνονται 3 σεμινάρια τον χρόνο που να καλύπτουν όλα τα φορολογικά αντικείμενα.
Επίσης να τονίσουμε ότι με την παρέμβαση μας αυτή σπάσαμε το καθεστώς εμπορίας της επιμόρφωσης των λογιστών.
Ισχυρή και τεράστιας σημασίας είναι και η παρουσία μας στο internet. Αυτή την στιγμή λειτουργούν οι εξής σελίδες: www.elnl.gr, www.pol.org.gr, www.eelp.gr, www.slp.gr, www.slna.gr, και το φορολογιστικό site www.fle.gr. Επίσης λειτουργεί και βήμα συζητήσεων το οπόιο μπορεί να αξιοποιηθεί για διάλογο μεταξύ των συναδέλφων.
Επίσης αξίζει να τονίσουμε ότι η συνεργασία με την Π.Ο.Λ για όλα αυτά τα ζητήματα υπήρξε άψογη χωρίς προβλήματα.
Είχαμε αποφασίσει να εξατάσουμε την περίπτωση διοργάνωσης σεμιναρίων μακράς διάρκειας με μαθήματα λογιστικής και φοροετχνικών θεμάτων. Την προσπάθεια αυτή είχαν αναλάβει οι συνάδελφοι Χαδουλός Λάκης, Γραμματέας του ΔΣ, μαζί με τον συνάδελφο Τζαφέρη Γιώργο. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποια σοβαρή προσπάθεια, προς αυτή την κατεύθυνση, όμως βρίσκεται σε εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι θα αποφέρει καρπούς, προσφέροντας μεγάλη βοήθεια και έργο προσφοράς στον κλάδο.

Για την δράση και την λειτουργία του Δ.Σ.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Ν.Λ συνεδρίαζε τακτικά κάθε μήνα σύμφωνα με το καταστατικό και έκτακτα αρκετές φορές όταν χρειάστηκε. Οι τυχόν απουσίες μελών του Δ.Σ. ήταν δικαιολογημένες. Παραμένει όμως ανοιχτό το θέμα της επικοινωνίας με όλους τους συναδέλφους, όπως επίσης παραμένει ανοιχτό το θέμα της παραπέρα ανάπτυξης της Ε.Λ.Ν.Λ Να μην μείνει ούτε ένας συνάδελφος που να μην είναι γραμμένος στα μητρώα μας.
Πρέπει λοιπόν να μπει στην προτεραιότητά μας η παραπέρα μαζικοποίηση της Ε.Λ.Ν.Λ και η ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας της με την εξασφάλιση της ζωντανής συμμετοχής όλων των συναδέλφων.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πούμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα.
Στις συνεδριάσεις του ΔΣ καλούνται να συμμετέχουν και μέλη έξω από το ΔΣ.
Δώσαμε μάχες και πρωτοστατήσαμε σε κάθε εκδήλωση του Ε.Κ.Λ που μας παρέχει στέγη και σε κάθε κάλεσμα της ΠΟΛ.

Για τα κλαδικά ζητήματα.
Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες,
Ο νόμος 2515/97 για το λογιστή φοροτεχνικό, προέβλεπε ότι για τη μετάταξη από μια τάξη στην άλλη εκτός από την προϋπηρεσία, θα έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλονται στην διαδικασία των εξετάσεων.
Η Π.Ο.Λ. με αγωνιστική παρέμβασή της στην πρώτη προσπάθεια (2003) του Ο.Ε.Ε. να εφαρμόσει την παραπάνω διάταξη, απέτρεψε τη διεξαγωγή εξετάσεων.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η στάση των συναδέλφων υποψηφίων οι οποίοι συμπαρατάχθηκαν με την Π.Ο.Λ. και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην εξεταστική αυτή διαδικασία που υποβάθμιζε και αμφισβητούσε ευθέως τα πτυχία τους.
Σημειώνουμε ότι το Ο.Ε.Ε. εξαναγκάστηκε να χορηγήσει άδειες σε όλους που είχαν υποβάλλει αιτήσεις, άδειες χωρίς άλλη διαδικασία.
Η συνεπής και αποφασιστική στάση της Ε.Λ.Ν.Λ. και της Π.Ο.Λ. υποχρέωσε το Ο.Ε.Ε. να αλλάξει θέση και την κυβέρνηση της Ν.Δ. να προχωρήσει με το άρθρο 17 του νόμου 3470/ ΦΕΚ Α 132/28.6.2006 στην τροποποίηση του 2515/97 και αντί για εξετάσεις θέσπισε τη διαδικασία των «επιμορφωτικών σεμιναρίων αξιολόγησης» και παράλληλα για τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Λογιστικής, μείωσε το χρόνο προϋπηρεσίας που απαιτείται για τη μετάταξη από τη μια τάξη στην άλλη.
Παραθέτουμε τις νέες προϋπηρεσίες που απαιτούνται μετά την τροποποίηση:
 

ΑΔΕΙΑ

ΕΤΗ (πριν τον ν. 3470/06)

ΕΤΗ (μετά τον ν. 3470/06)

 

Α.Ε.Ι.

Τ.Ε.Ι. ΛΟΓ.

Τ.Ε.Ι. ΕΜΠΟΡ. & ΔΙΑΦ.

Α.Ε.Ι.

Τ.Ε.Ι. ΛΟΓ.

Τ.Ε.Ι. ΕΜΠΟΡ. & ΔΙΑΦ.

Γ' τάξη

0

2

4

0

0

4

Β' τάξη

3

3

3

2

4

3

Α' τάξη

4

8

-

3

4

-

Έτη πριν την Α'

7

13

-

5

8

-

 

Η Ε.Λ.Ν.Λ. μαζί με την Π.Ο.Λ. κατά τη συζήτηση του πρόσφατου νόμου (3470/2006) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έκανε παρέμβαση, όπου ανέπτυξε τις θέσεις της για το σύνολο του απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου που έχουν επιβάλλει ο 2515/97 και το Π.Δ. 340/98 στην άσκηση του λογιστικού επαγγέλματος.
Εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στα σεμινάρια αξιολόγησης, τα οποία στην ουσία επιχειρούν να επαναφέρουν από το παράθυρο «μεταλλαγμένες» τις εξετάσεις.
Η τροποποίηση που πέρασε η κυβέρνηση με το άρθρο 17 του 3470/2006, αλλά και η χαλαρή διαδικασία που έχει επιλεγεί από το Ο.Ε.Ε. με τη διεξαγωγή των «επιμορφωτικών σεμιναρίων» στις 23 και 24 Σεπτέμβρη 2006, είναι μια κίνηση ελιγμού μπροστά στην αντίσταση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος που εκφράζεται από την Π.Ο.Λ. και τις οργανώσεις μέλη της.
Δεν μας διαφεύγει της προσοχής ότι οι τροποποιήσεις που αναγκάστηκε, κάτω από την πίεση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος που εκφράζεται από την Π.Ο.Λ. και τους συλλόγους μέλη της, είναι ένας ελιγμός απορρόφησης αντιδράσεων και πρακτικής αντιμετώπισης κάποιων ειδικών θεμάτων (εξετάσεις, υποβάθμιση πτυχίων, χρόνια μετάταξης …), που έχουν όμως μια ειδική βαρύτητα, γιατί συνδέονται με τους προσανατολισμούς του εκπαιδευτικού συστήματος και τους στόχους της εργοδοσίας για συνεχή κατάρτιση και επιμόρφωση των εργαζομένων στη βάση των δικών της επιλογών και κατευθύνσεων, με την ενεργή στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ε.Ε.
Τίποτα όμως δεν μας διασφαλίζει, ότι μπορεί να τα επαναφέρουν μελλοντικά, εάν δεν κατοχυρώσουμε διαδικασίες ακύρωσής τους στην πράξη.
Μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι η παγιοποίηση και αποδοχή του νόμου και σταδιακό πέρασμα και άλλων αντιλογιστικών ρυθμίσεων που δεν έχουν τολμήσει να επιβάλουν μέχρι σήμερα. Π.χ. την ενεργοποίηση των διατάξεων συνυπευθυνότητας, ή την κατάργηση της μείωσης του ορίου (300.000 ευρώ σήμερα) με υποχρεωτική υπογραφή από φοροτέχνη λογιστή κλπ.
Η Ε.Λ.Ν.Λ. μαζί με την Π.Ο.Λ. όλα αυτά τα χρόνια έκανε αγώνα ενάντια στο ν. 2515/97 και το Π.Δ. 340/98. Αποτέλεσμα των παρεμβάσεών μας ήταν να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις , όμως ο αντιδραστικός κορμός του νόμου παραμένει.
Η Ε.Λ.Ν.Λ. έκανε παρέμβαση στο σεμινάριο του ΟΕΕ, που έγινε στην Παπακυριαζή 44, μοιράζοντας την ανακοίνωση της Π.Ο.Λ. και μιλώντας από το βήμα στους συναδέλφους.

 

Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο Διάστημα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι-σες
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις οι μεγαλοεργοδότες και το κεφάλαιο γενικά κατορθώνει να προωθεί την στρατηγική του σε βάρος των εργαζομένων και της εργατικής τάξης, γενικά, και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Συνυπεύθυνες όμως για την σημερινή κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, και των χαμηλών ΣΣΕ, είναι και οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για να ενημερώσουν και να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων και της εργατικής τάξης συνολικά, αλλά αποδέχονται και στηρίζουν και προωθούν τις αντιλήψεις και τις τακτικές του κεφαλαίου.
Οι εργαζόμενοι όμως δεν πρέπει να θεωρούν αναπόφευκτες και τελεσίδικες τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων σε βάρος τους. (ανατροπές εργασιακών σχέσεων και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, ιδιωτικοποιήσεις κλπ)
Επόμενως, τα αιτήματα της πάλης και οι στόχοι τους δεν πρέπει να περιορίζονται στην άμυνα. Πρέπει οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα μαζί με την μικρομεσαία αγροτιά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ανατραπεί η πολιτική που κυριαρχεί και των φορέων που την επιβάλλουν.
Με τη γραμμή της αντίστασης και αντεπίθεσης πρέπει να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις συνέπειες και να δυσκολέψουμε τα χειρότερα που έρχονται. Να ανοίξουμε σαν εργαζόμενοι τις προϋποθέσεις και το δρόμο για μια φιλολαϊκή πολιτική υπέρ των ταξικών συμφερόντων και δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, κομάτι της οποίας είναι οι λογιστές.
Εμείς πιστεύουμε ότι η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να στοχεύει και να διευκολύνει λύσεις που θέλουν να επιβάλλουν οι Eυρωβιομήχανοι και θέλουν να συνδιαμορφώσουν μέσα από τον "Κοινωνικό Διάλογο" τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα (ΣΕΣ), ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ.
Προτιμάμε το κίνημα των δρόμων της αντίστασης και όχι το δρόμο της ταξικής συνεργασίας και της συμμετοχής ως συνομιλητές σε επίσημες συναντήσεις και φόρουμ.
Ναι θέλουμε ένα άλλο κόσμο, όχι όμως τον κόσμο της εκμετάλλευσης και της προσαρμογής σης καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.
Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα όταν όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη μέσα από τις γραμμές του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου. Μέσα από τα σωματεία μέλη της Π.Ο.Λ.
 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ - ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Λ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ για:


Την κατάργηση του ν. 2515/97, του Π.Δ. 340/98 και του άρθρου 17 του ν. 3470/2006.

• ΟΧΙ στην υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων. Καμιά αξιολόγηση.
• ΟΧΙ στην αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.
• Να δίνονται Άδειες σε όλους όσους συμπληρώνουν την προϋπηρεσία, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση.
• Υπερασπίζουμε την αξία των πτυχίων μας και απαιτούμε ένα αναβαθμισμένο δωρεάν σύστημα παιδείας, που θα παρέχει σύγχρονη και ολοκληρωμένη μόρφωση και όχι απλά κάποιες ειδικευμένες γνώσεις.
• ΟΧΙ στη δια βίου κατάρτιση. Δωρεάν επαγγελματικό εξοπλισμό με ευθύνη του κράτους, μέσα στα πλαίσια του εργάσιμου χρόνου με τη συμμετοχή της Π.Ο.Λ.
• ΟΧΙ περιορισμούς & εμπόδια στην εξέλιξη όσων ασκούν το λογιστικό επάγγελμα.
• ΟΧΙ στις κατηγοριοποιήσεις, στην υποδαύλιση και δημιουργία ενδοεπαγγελματικών αντιθέσεων.
• Κατάργηση των ευθυνών, ποινών και κυρώσεων σε βάρος του Λογιστή. Κατάργηση της συνυπευθυνότητας.
• Δεν ανεχόμαστε να είμαστε οι μόνιμοι χρηματοδότες λειτουργίας του Ο.Ε.Ε. με τα «χαρατσώματα» της έκδοσης και της ανανέωσης των Αδειών.

ΑΚΟΜΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 Συλλογική Σύμβαση με βάση τις προτάσεις της Π.Ο.Λ..
 Κατώτερο μισθό 1.300 € για το βοηθό λογιστή & 1.400 € για το λογιστή.
Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους
 Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού
 Σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο
 Τριάντα (30) μέρες άδεια σε όλους και επίδομα άδειας ένα μισθό για όλους
 Αφορολόγητο όριο για την οικογένεια 30.000 ευρώ
 ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις και την «απελευθέρωση» της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών
 Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (υγεία, συνταξιοδότηση, πρόνοια)
 Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 4.050 μέρες εργασίας και στα 30 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας
 Προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού
 Μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλειάς
 Ενιαίο δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης
 Δημοκρατία στους τόπους δουλειάς. Υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος από τις κρατικές - εργοδοτικές επιθέσεις
 Φτηνή λαϊκή κατοικία με ευθύνη του κράτους
 Νομιμοποίηση των μεταναστών και ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους.

Συνάδελφοι – σες
Με μαζική συμμετοχή μπορούμε να πετύχουμε πολλά από τα παραπάνω αιτήματα μας.
Μπροστά μας έχουμε τις εκλογές στο σωματείο. Να βοηθήσουμε όλοι για μεγάλη συμμετοχή έτσι ώστε να δυναμώσει και να αυξηθεί η παρουσία μας στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα.
Ο κάθε συνάδελφος οφείλει να ειδοποιήσει τους γνωστούς του και να τους παροτρύνει να έρθουν να ψηφίσουν. Επίσης υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που δεν είναι γραμμένοι στην ένωση.
Να φροντίσουμε μέχρι τις εκλογές να γίνουν μέλη μας.

 

Το Δ.Σ.