ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 15.000,00 ΕΥΡΩ.
Χρόνια τώρα αναρωτιόμουνα γιατί κοβόντουσαν τα κλιμάκια εισοδήματος στην φορολογική κλίμακα. Πάντα ήθελα να συγκρίνω την φορολογία στις διαφορετικές περιόδους από πολύ παλιά έως σήμερα. Αυτό μου έγινε έμμονη ιδέα, από τότε που άρχισαν τα παπαγαλάκια να ζητάνε κι άλλη μείωση της φορολογίας, για να προσελκυστούν οι επενδύσεις. Η σύγκριση και η εικόνα με το παρελθόν δίνει αποστομωτικές απαντήσεις και εκπλήσσει τόσο για τις αιτίες της κρίσης όσο και για τον ρόλο της φορολογίας στην αναδιανομή του εισοδήματος.
Από το 1953 έως και το 1983 οι υψηλοί συντελεστές στην κλίμακα της φορολογίας έφταναν μέχρι και το 63%. Ταυτόχρονα υπήρχαν πολλά ενδιάμεσα κλιμάκια. Την Εποχή αυτή λοιπόν δημιουργήθηκε η βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, οι υποδομές της, η βιομηχανία ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, οι συγκοινωνίες της.
Στα συνημμένα αρχεία που μπορείτε να κατεβάσετε μπορείτε να δείτε διαχρονικά την φορολόγηση από το 1974 έως και σήμερα για φορολογούμενο με 2 παιδιά. Την σύγκριση των φορολογικών περιόδων μεταξύ τους και κύρια με την κλίμακα 1974-1981.
Τέλος παρουσιάζεται μια φορολογική κλίμακα που μπορεί να υιοθετηθεί από το ΥΠΟΙΚ, με αφορολόγητο 15.000,00
Στο τέλος της εργασίας γίνεται μια σύντομη παρουσίαση των έμμεσων φόρων που ουσιαστικά επιβαρύνουν τα εισοδήματα που δεν μπορούν να αποταμιευτούν.
Με λίγα λόγια τα εισοδήματα των 25.000,00 € και κάτω αν αφαιρέσουμε τον φόρο εισοδήματος που με βάση την κλίμακα είναι 5.500,00 € θα μείνουν 19.500,00. Θα έπρεπε να αφαιρέσουμε και τους άλλους φόρους όμως είναι δύσκολο για τον προσδιορισμό. Τα 19.500,00 καταναλώνονται στην διάρκεια του έτους. Σε αυτά λοιπόν τα ποσά που καταναλώνονται και δεν μπορούν να αποταμιευθούν εμπεριέχεται και ποσό ΦΠΑ. Έτσι λοιπόν πολύ πρόχειρα να ορίσουμε ότι ο μέσος συντελεστής ΦΠΑ στην κατανάλωση ενός έτους είναι 17%. Τότε αυτά τα εισοδήματα πληρώνουν για ολόκληρο το εισόδημα τους φόρο πολύ περισσότερο από ότι φαινομενικά φαίνεται.
Έτσι λοιπόν όσο πιο ψηλό είναι κάποιο εισόδημα τόσο λιγότερο φόρο πληρώνει κατά το μέρος του εισοδήματος που αποταμιεύεται. Με λίγα λόγια παραμένει αφορολόγητο σε αντίθεση με τα μικρά εισοδήματα που πρέπει να καταναλωθούν.
Υ.Γ.
όποιος επιθυμεί μπορεί να συμβάλει στην διόρθωση λαθών ή στην περαιτέρω ανάπτυξη του κειμένου.
Νομίζω οτι την μεγαλύτερη σημασία έχουν τα κεφάλαια 3 - 20.
Στο τέλος του τρίτου αρχείου "ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 - 20" Υπάρχουν περιεχόμενα. Μπορείτε να διαβάσετε μόνο αυτό το αρχείο και το μέρος του αρχείου "ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - 2" Σελ. 59-64 και 71. Επίσης τις σελ. 91 -103
Οπωσδήποτε όμως Διάβαστε τα κεφάλαια 16 -20 που εκτός από τα συμπεράσματα, διαμορώνεται και η πρόταση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΗΛ. 6973269235
Αρχεία για κατέβασμα : Κεφάλαιο 1-2 Κεφάλαιο 3 Κεφάλαιο 4-15 Κεφάλαια 16-20