Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας

Λάρισα 07/07/05

 

Ανακοίνωση για την εμπορευματοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας.


Την θλιβερή πρωτιά για ακόμη μία φορά κατέχει η περιοχή μας, για την εφαρμογή αντιδραστικών αλλαγών με πιλοτική μορφή , αυτή την φορά στην πρωτοβάθμια υγεία.
Δια στόματος του κ. Θεοδώρου Ηλ., διοικητή της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας πληροφορηθήκαμε την κατάργηση της δωρεάν πρωτοβάθμιας υγείας, μιας και θα εισπράττονται νοσήλια, από τα ταμεία των ασφαλισμένων, επιβαρύνοντας τα ακόμη περισσότερο.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ που πιστά εφήρμοσαν την Νεοσυντηρητική πολιτική, ουσιαστικά εμπορευματοποιεί σιγά – σιγά τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, ακολουθώντας την έμμεση οδό, του φορτώματος των βαρών και των εξόδων στις πλάτες των εργαζομένων δια μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.
Η φιλοσοφία αυτής της πολιτικής είναι να απαλλαχθεί το κράτος που έχει την υποχρέωση και όχι μόνο την ευθύνη για την δωρεάν υγεία του λαού, από δαπάνες για την υγεία. Οι περικοπές των δαπανών για την υγεία την παιδεία και γενικά των κοινωνικών αναγκαίων δαπανών, μεταφράζονται σε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ένα σωρό άλλες ελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.
Για να απαλλαγούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος θα πρέπει αυτό να απαλλαγεί από κοινωνικές δαπάνες και κοινωνική πολιτική.
Αυτό έρχεται να υλοποιήσει η χθεσινή εξαγγελία της Δ.Υ.ΠΕ,. την μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία και το φόρτωμα τους στο λαό. Αντιμετωπίζει τα κέντρα υγείας, την πρωτοβάθμια υγεία, σαν μαγαζιά που πουλάνε εμπόρευμα.
Το Ε.Κ.Ν.Λ. υπενθυμίζει πως ο τομέας της υγείας δεν προσφέρεται για πεδίο άσκησης επιχειρηματικών σχεδίων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί πηγή κέρδους για οποιονδήποτε. Η Υγεία, ένα από τα πολυτιμότερα κοινωνικά αγαθά, είναι αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση του κράτους, που πρέπει να την παρέχει δωρεάν στον λαό και δεν μπορεί να μπει στην λογική της ανταποδοτικότητας, ούτε να συνυπάρξει με τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η Υγεία είναι ανάγκη και δικαίωμα του Ελληνικού Λαού. Η πρόληψη επιδημιών, η διενέργεια εμβολιασμών, η ιατροκοινωνική φροντίδα σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, η πρόληψη ασθενειών, η παρακολούθηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, ο έλεγχος των τροφίμων, ο έλεγχος μεταλλαγμένων προϊόντων, είναι υποχρέωση και ευθύνη του κράτους που πρέπει να τα παρέχει στον ελληνικό λαό δωρεάν.
Σ’ ένα ήδη επιβαρημένο και λειψό σύστημα υγείας που ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους έρχεται να προστεθεί και η ακόμη περισσότερο εμπορευματοποίηση του.
Το ΕΚΝΛ δεν μπορεί να συμφωνήσει με τέτοιου είδους πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο επόμενο διάστημα θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην περιοχή μας.
Καλούμε τους υπόλοιπους φορείς, τους εργαζόμενους, τους αυταπασχολούμενους , τους αγρότες και την νεολαία της Θεσσαλίας να πάρουν θέση δίπλα μας για να ανατρέψουμε την νεοσυντηριτική λαίλαπα που ασκείται εδώ και χρόνια στον τόπο μας και να διεκδικήσουμε:

 • Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα ασκείται αποκλειστικά από το κράτος.

 • 2 Νέα Κέντρα υγείας αστικού τύπου στην πόλη της Λάρισας που θα παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας – εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας. Δηλαδή να παρέχουν υπηρεσίες πρωτογενούς πρόληψης (διενέργεια εμβολιασμών), να παρέχουν πρώτες βοήθειες, οδοντιατρική φροντίδα σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού(πχ. μητέρες, παιδιά, ηλικιωμένους, ΑμΕΑ κλπ). Η στελέχωση στα κέντρα αυτά θα πρέπει να είναι, όπως και σε όλο το σύστημα υγείας, με μόνιμους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης , ειδικά εκπαιδευμένους γενικούς οικογενειακούς γιατρούς, με γιατρούς βασικών κλινικών ειδικοτήτων και γιατρούς Εργασίας, σχολίατρους και με άλλους υγειονομικούς ( νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, διαιτολόγους, ψυχολόγους)

 • Κρατική φαρμακοβιομηχανία και φορέα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας και διάθεσης του φάρμακου, δωρεάν, χωρίς λίστες.

 • Κρατικές υπηρεσίες οι οποίες θα εξασφαλίζουν την υγιεινή του περιβάλλοντος και την υγιεινή των τροφίμων, όπως μικροβιολογικός έλεγχος, έλεγχος για την ύπαρξη τοξικών χημικών ουσιών στα τρόφιμα και έλεγχος για την ύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων τροφών.

 • Πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και αλκοολούχων ποτών.

 • Πρόληψη των Εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Κρατικό σώμα Γιατρών Εργασίας και τεχνικών ασφαλείας σε ικανοποιητικό αριθμό, για να μπορεί να εξασφαλιστεί η υγιεινή και η ασφάλεια σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα λειτουργεί στα πλαίσια των ΚΥ.

 • Υγειονομική διαφώτιση του λαού για όλες τις δραστηριότητες της κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής με ευθύνη του κράτους.

 • Αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ. Να γίνονται όλες οι εξετάσεις, άμεσα από τα ιατρεία του ΙΚΑ και όχι από ιδιωτικά κέντρα εξετάσεων.

 • Άμεσα να κατασκευαστεί η συνδετήρια πτέρυγα στο παλιό νοσοκομείο Λάρισας και να δημιουργηθούν οι νέες κλινικές.

 • Να λειτουργήσει δημόσια ψυχιατρική κλινική στην Λάρισα.

 • Χρονοδιάγραμμα εξετάσεων και θεραπείας.

 • Απομάκρυνση όλων των ιδιωτικών συμφερόντων και επιχειρήσεων από τα νοσοκομεία και τον χώρο της υγείας.

 • Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε γιατρούς, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στα νοσοκομεία και στο ΙΚΑ.

 • Κατάργηση των νοσηλίων και της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων.

 • Άμεση μηχανοργάνωση στον χώρο της υγείας.

 • Άμεση προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού

 • 1200 € κατώτερο για όλους τους πρωτοδιόριστους εργαζόμενους.

 • 1600 € καθαρά βασικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο ειδικευόμενο γιατρό και ανάλογη αύξηση για τις άλλες βαθμίδες

 

 

Η Υγεία Είναι δικαίωμα και ανάγκη του Ελληνικού Λαού.
Είναι αγαθό που δεν μπορεί να έχει ανταλλακτική αξία.

Η διοίκηση