Τριάντα οκτώ χρόνια πέρασαν από την ηρωική εξέγερση του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο και τα αιτήματα «ψωμί – παιδεία - ελευθερία», «εθνική ανεξαρτησία -λαϊκή κυριαρχία», «έξω οι Η.Π.Α.» - «έξω το ΝΑΤΟ», παραμένουν ολοζώντανα στη συνείδηση όλων μας, παρ’ ότι επιχειρείται ποικιλοτρόπως η αποσιώπηση και η διαστρέβλωση αυτών των γεγονότων και των μηνυμάτων.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ η εξέγερση του πολυτεχνείου αποτελεί παράδειγμα για τον Ελληνικό λαό, για την οργάνωση της πάλης του με σωστούς στόχους που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο που τον έχει οδηγήσει η μαύρη συμμορία της πλουτοκρατίας, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μια «αυθόρμητη», «ανοργάνωτη» λαϊκή και μόνο φοιτητική εκδήλωση. Το φοιτητικό κίνημα εκφραζόταν μέσα από οργανωμένες συλλογικές διαδικασίες , στις γραμμές του δρούσαν οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις. Στο ξεσηκωμό του πολυτεχνείου αποκτά σάρκα και οστά η σύνδεση φοιτητικού και εργατικού κινήματος.
Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε τον κορυφαίο σταθμό μιας μακρόχρονης πάλης του Εργαζόμενου Λαού και της Νεολαίας, παρά το γεγονός ότι η Συνδικαλιστική δράση τελούσε υπό καθεστώς διωγμών και παρανομίας. Ήταν Ιστορική συνέχεια των αγώνων του λαού για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία. Από το σύνθημα του ΕΑΜ «ποτέ πια πόλεμος ποτέ πια φασισμός» στα συνθήματα της κορύφωσης του αντιδικτατορικού αγώνα, που κορύφωση του ήταν το πολυτεχνείο, εκδηλώνονταν η λαϊκή αντίσταση ενάντια στην κάθε στιγμή τάξη πραγμάτων.
Οι πρωταγωνιστές του κοινωνικού Διαλόγου, του συμβιβασμού και της συναίνεσης, της εθνικής σωτηρίας, υποστηρίζουν ότι το Πολυτεχνείο ήταν ένας μαζικός ξεσηκωμός, γιατί ήταν μια στιγμή ενότητας του κινήματος, ήμασταν όλοι μαζί.
Όμως δεν ήταν έτσι.. Η ταξική, ιδεολογική και πολιτική διαπάλη μέσα στο αντιδικτατορικό κίνημα ήταν έντονη και τότε όπως και σήμερα..
Στον αντιδικτατορικό αγώνα δεν ήμασταν όλοι μαζί.
Υπήρχαν πολιτικές δυνάμεις που πάλευαν για να αποκτήσει η πάλη αντί - ιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, να αναδείξει τον ρόλο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ βασικών υποκινητών της Χούντας. Δυνάμεις που πάλευαν για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία. Για να ανοίξει ο δρόμος για λαϊκή κυριαρχία, που συνδέεται αναπόσπαστα με την εθνική ανεξαρτησία από τα ξένα συμφέροντα και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Από την άλλη, υπήρχαν πολιτικές δυνάμεις και αστοί πολιτικοί που διαπραγματεύονταν με την Χούντα και με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ενδεχόμενο «δημοκρατικής μετάβασης». Υπήρχαν δυνάμεις που υποτιμούσαν τη μαζική λαϊκή πάλη, υιοθετούσαν αποπροσανατολιστικά συνθήματα, χωρίς στρατηγική διεξόδου σε όφελος του λαού.
Η εξέγερση του Νοέμβρη του 73 αποτελεί αγωνιστική παρακαταθήκη και πηγή διδαγμάτων όχι μόνο για το χθες αλλά και για το σήμερα και το αύριο του λαού και της Νεολαίας. Δείχνει το δρόμο του αγώνα για να γίνουν πράξη τα αιτήματα του Πολυτεχνείου ‘‘ψωμί - παιδεία - ελευθερία’’ ‘‘εθνική ανεξαρτησία’’ ‘‘λαϊκή κυριαρχία’’.
Τριάντα οκτώ χρόνια πριν οι Εργάτες, οι Αγρότες και οι φοιτητές ξεκινώντας από μικρούς αγώνες για τα δικά τους προβλήματα, παρά την σκληρότητα του καθεστώτος της χούντας, δημιουργήσανε τις συνθήκες για τον παλλαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.
Ξεκινώντας από την καθημερινή πάλη για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, για καλύτερη παιδεία, χιλιάδες Λαού και Νεολαίας μπήκαν στο δρόμο του αγώνα. Ζητώντας την ανατροπή της δικτατορίας, την απαγκίστρωση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και του Αμερικάνους, το διώξιμο των στρατιωτικών Αμερικάνικων - Νατοϊκών βάσεων και του 6ου Στόλου.
Τα συνθήματα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, Εθνική ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία παραμένουν και σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.
Σήμερα 38 χρόνια μετά, οι ίδιοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι Νατοϊκοί ιμπεριαλιστές με τη βοήθεια και των Κυβερνήσεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης, της Ελληνικής κυβέρνησης κατέστησαν το ΝΑΤΟ παγκόσμιο χωροφύλακα. Του έδωσαν το δικαίωμα να επεμβαίνει όπου θέλει, όποτε θέλει και όπως θέλει. Ισοπέδωσαν την Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τηην Λιβύη στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ή της υπεράσπισης των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".. Αλλάζουν τα σύνορα στα Βαλκάνια, μετατρέπουν ολόκληρες χώρες σε προτεκτοράτα, δημιουργούν γκρίζες ζώνες, αμφισβητούν σύνορα, μετατρέπουν την Ελλάδα σε επιθετική βάση κατά των λαών της περιοχής.
Σήμερα 38 χρόνια μετά, συντελούνται πρωτοφανείς ανατροπές στα εργασιακά, ασφαλιστικά, και δημοκρατικά δικαιώματα των λαών. Ιδιωτικοποιείται και εμπορευματοποιείται η Παιδεία και η Υγεία. Ξεπουλιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. Οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων και της Νεολαίας χτυπιούνται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, του δημόσιου χρέους, της σωτηρίας των τραπεζών .
Τα Λαϊκά εισοδήματα ροκανίζονται από την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, από τα βαριά χαράτσια και τους κεφαλικούς φόρους, από την πολιτική του εκβιασμού της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, από την εμπορευματοποίηση στην Παιδεία και την υγεία.
Σήμερα 38 χρόνια μετά, τα δημοκρατικά δικαιώματα του Ελληνικού λαού διατελούν υπο αμφισβήτηση. Όπως τότε, έτσι και τώρα, μισητές κυβερνήσεις που δεν έχουν κανένα έρεισμα πλέον στο λαό, κάνουν τον "Γερμανό" (είτε είναι) και μιλούνε για μειοψηφίες ταραξιών. Ενώ αφήνουν να εννοηθεί οτι θα προχωρήσουν σε εκλογές μόνο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές γι αυτούς.
Σήμερα 38 χρόνια μετά ο αγώνας για παιδεία συνεχίζεται μέσα από τους αγώνες των φοιτητών, σπουδαστών και των μαθητών για δημόσια δωρεάν παιδεία ενάντια στον νόμο πλαίσιο, ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος.
Αγώνας για κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας. Την Θεσμοθέτηση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά 4 – 6 χρόνων μέσα από κρατικό δίκτυο παιδικών κέντρων με κατάλληλα σχεδιασμένους χώρους, στελεχωμένους με το απαραίτητο για την λειτουργία τους προσωπικό. Την Συγκρότηση Ενιαίου Δωδεκάχρονου Βασικού Υποχρεωτικού Σχολείου. Για την εξασφάλιση βασικής – γενικής εκπαίδευσης ως τα 18 χρόνια, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και βιολογικά, με σκοπό την ολόπλευρη μόρφωση και καλλιέργεια της προσωπικότητας κάθε νέου πριν την επαγγελματική επιλογή. Το δωδεκάχρονο σχολείο θα ολοκληρώνει τη μορφωτική, διαπαιδαγωγητική εργασία του, χωρίς να χρειάζεται κανένα φροντιστήριο μέσα ή έξω από αυτό, γιατί θα παρέχει όλα τα εφόδια για το μέλλον.
Αγώνας για κατάργηση των ταξικών εξεταστικών φραγμών και της πρόωρης επιλογής των μαθητών. Για αναδιαμόρφωση μιας αληθινά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με σκοπό την προετοιμασία επιστημονικού δυναμικού ικανού να αναπτύξει στο έπακρο τις παραγωγικές και πνευματικές δυνατότητες της χώρα, για να εξασφαλίσει τη γενική πρόοδο και ευημερία.
Αγώνας για αναπροσανατολισμό της Πανεπιστημιακής έρευνας, ώστε, αντί για την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των λίγων, να αποσκοπεί στην ανύψωση της κοινωνικής, οικονομικής και πνευματικής στάθμης του συνόλου του λαού. Η ερευνητική πολιτική των Πανεπιστημίων δεν μπορεί να καθορίζεται από τους κάθε είδους χρηματοδότες της: από τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρήσεων ή από τα ιδεολογικά, πολιτικά και στρατιωτικά ακόμη συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των μηχανισμών τους (προγράμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ). Η παραγωγή νέας γνώσης είναι κοινωνικό προϊόν και σαν τέτοιο ανήκει σε όλους.
Αγώνας για καθιέρωση περιοδικής επιμόρφωσης για το σύνολο των εργαζομένων σε αντίθεση με την πολιτική της δια βίου μάθησης – κατάρτισης.
Αγώνας για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου από τη σχεδιασμένη υποσκαφή και συκοφάντησή του, την κατοχύρωση στην πράξη της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των επιστημονικών απόψεων.
Συνάδελφοι -σες, εργαζόμενοι -ες, νέοι-ες
Το "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" δε στρεφόταν μόνον κατά της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας. Στρεφόταν και κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που τη στήριξαν, διεκδικούσε ψωμί για το λαό, συγκρουόταν με τον κρατικό - κυβερνητικό αυταρχισμό, με την ηττοπάθεια και τη λογική του "τίποτα δε γίνεται". Σηματοδοτούσε τη λαϊκή αυτενέργεια και την ανάγκη να αναγορευτούν οι λαϊκές μάζες σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Το "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" ήταν το αποτέλεσμα 6χρονων σκληρών αγώνων, στους οποίους ο σημαντικός αναμφισβήτητος ηρωικός ρόλος των φοιτητών και σπουδαστών συνενώθηκε με τα πρωτοποριακά τμήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Γνήσια και ειλικρινής τιμή στο "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" σημαίνει να δυναμώσει η ταξική πάλη, να δεχτούν ισχυρό χτύπημα η πλουτοκρατία και τα κόμματα της. Με την πάλη μας να αποτύχει οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν σχηματίσουν, να υλοποιήσει μέτρα ενάντια στον λαό.
Γνήσια και ειλικρινής τιμή στο "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς της Χαλυβουργικής που βρίσκονται σε απεργία υπερασπιζόμενοι τους συναδέλφους τους, που απολύθηκαν και το δικαίωμα για αξιοπρεπείς μισθούς. Όπως και κάθε εκδήλωση αλληλεγγύης σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται κάτω από τέτοιες συνθήκες απειλών και εκβιασμών.
Γνήσια και ειλικρινής τιμή στο "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" είναι επίσης η οργανωμένη ανυπακοή και η στάση πληρωμών σε κάθε είδους χαράτσι με εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε αυτούς που δεν έχουν δεν μπορούν αλλά και αυτούς που δεν θέλουν και δεν πρέπει να πληρώσουν.
Προσαρμόζοντας στο σήμερα, το κείμενο της συντονιστικής επιτροπής των φοιτητών – σπουδαστών – εργατών του Πολυτεχνείου του 1973 - Γνήσια και ειλικρινής τιμή στο "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" σημαίνει επίσης,
«ότι ο αγώνας για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία δεν θα δικαιωθεί χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμένης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί εδώ και χρόνια και επιταχύνεται με αστραπιαίους ρυθμούς τα 2 τελευταία χρόνια.
Οι εργαζόμενοι και όλος ο ελληνικός λαός να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία, τα Εργατικά κέντρα τις ομοσπονδίες, τις κινήσεις, τις λαϊκές επιτροπές, που έχουν προσανατολισμό, την ανατροπή αυτής της πολιτικής κατάστασης που χρόνια δουλεύει για τα ξένα και ντόπια συμφέροντα της χρηματιστηριακής ολιγαρχίας, των Τραπεζών και της ξένης και ντόπιας πλουτοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα.
Προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων, θεωρούμε την άμεση οργάνωση και ενδυνάμωση λαϊκού συμαχίας απέναντι στην μαύρη συμαχία της αστιικής τάξης και των κομμάτων της (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), για την κατάργηση της κυριαρχίας των Μονοπωλίων ,της Χρηματιστηριακής ολιγαρχίας, των τραπεζών και την παράλληλη εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας.
Η εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας συνδέεται αναπόσπαστα με την εθνική ανεξαρτησία από τα ξένα συμφέροντα και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ.
Ο αγώνας σήμερα για λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία, συνίσταται στις άμεσες μαζικές διεκδικήσεις στα οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά μας προβλήματα, σε απεργιακούς αγώνες, μαζικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια με προοπτική την ανατροπή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο αναδείχνοντας κυρίαρχες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που τάσσονται στο πλευρό των λαϊκών συμφερόντων.»
Το "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" ζει! Και καλεί σε δυναμική αντεπίθεση, για να έχουν οι εργαζόμενοι κανονική και με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις εργασία, για να έχουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, για να μη συμμετέχει η Ελλάδα στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ, στους άδικους πολέμους εναντίον λαών και χωρών.
Εκφράζουμε την τιμή και τη συγκίνησή μας στους νεκρούς του αντιδικτατορικού αγώνα, σε όλους και όλες που υπέφεραν στα κελιά βασανισμού. Τιμούμε το "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, της νεολαίας, του λαϊκού κινήματος.
Βήμα το βήμα ν' ανοίξουμε το δρόμο της πλατιάς λαϊκής αναμέτρησης με τον ιμπεριαλισμό, τα ντόπια όργανα του και την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα ως την τελική νίκη.
Συνεχίζουμε οργανωμένα μαζί με άλλα σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.
Απλώνουμε το χέρι σε αυτούς που συμφωνούν με τα παραπάνω και κατανοούν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης, να συμπορευθούν και να συμπορευθούμε μαζί, πάνω σε ότι μας ενώνει.
Καλούμε όλους σε συμμετοχή σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έρχονται να συστρατευτούμε για την ανατροπή της πολιτικής, των απατεώνων και των εκβιαστών.