ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27, τηλ. 38 10 081 - 38 02 923, ΦΑΞ 38 01 227, 106 82, ΑΘΗΝΑ.

Web site : pol . org . gr , E - mail : pol @ otenet . gr

Αθήνα, 30η Μαρτίου 2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυβέρνηση μετά από ένα διάστημα έντονης κινδυνολογίας για το δημοσιονομικό πρόβλημα, προχωρά σε νέα απροκάλυπτη επίθεση σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων.

Για τα όποια δημοσιονομικά προβλήματα οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη και υποχρέωση. Η ευθύνη ανήκει στις πολιτικές της μονόπλευρης ενίσχυσης - με διάφορους τρόπους - του κεφαλαίου, μέσα από το φορολογικό σύστημα, όπως και πρόσφατα με το νέο φορολογικό νόμο μειώθηκαν προκλητικά οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων, ενώ παρέμειναν ανέπαφοι οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας των φυσικών προσώπων.

Με τα νέα μέτρα αύξησης ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, θα ενταθεί η ληστεία των εισοδημάτων των εργαζομένων και όχι μόνο από το ΦΠΑ, αλλά και από την ευχέρεια που θα έχουν οι επιχειρήσεις να προβούν σε πρόσθετες επιβαρύνσεις της τιμής των προϊόντων τους.

Η νέα φοροεισπρακτική επιδρομή θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανατραπεί προς το χειρότερο η σχέση μεταξύ της άμεσης και την κοινωνικά άδικης έμμεσης φορολογίας.

Έτσι για το 2005 τα μέσα εισοδήματα των εργαζομένων, μόνο από την φορολογία θα μειωθούν πάνω από 3% και η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα ξεπερνάει το 23% του εισοδήματός τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καλεί τους λογιστές και λογίστριες σε αγώνα μαζί με όλη την εργατική τάξη, για να μην περάσουν τα νέα μέτρα ριζική τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσία σε όφελος των εργαζομένων και των ασθενέστερων κοινωνικά τάξεων και παράλληλα για την ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

¶μεσα αιτήματα:

  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο προσαυξημένο κατά 5.οοο ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας, μείωση των φορολογικών συντελεστών.
  • Μείωση των έμμεσων φόρων ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης, σχολικά είδη φάρμακα κλπ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Π.Ο.Λ. διατύπωσε τις απόψεις της για την στόχευση και τον χαρακτήρα των νέων αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων.

Οι λογιστές που καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη για λογαριασμό των επιχειρήσεων τα νέα μέτρα, εκτιμούν ότι η άμεση εφαρμογή τους από 1/4/2005 δηλαδή σε δύο μέρες, δημιουργούν τεράστια πρακτικά προβλήματα. Και αυτό γιατί θα πρέπει να προσθέσουν νέους λογαριασμούς παρακολούθησης στα λογιστικά σχέδια μια εργασία ιδιαίτερα σχολαστική και επίπονη. Εξάλλου είναι βέβαιο, ότι οι εταιρίες παραγωγής και συντήρησης λογισμικού, είναι αδύνατο να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά προγράμματα και τις ταμειακές μηχανές στις νέες απαιτήσεις της φορολογίας και μάλιστα σε διάστημα … λιγότερο των δύο ημερών!!!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο